Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

podpuszczka  

Strona 11 / 14 Wstecz Następny
  RSS

Tempeh-Starter
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 133
20/10/2009 10:55 pm  

w serach są enzymy pozyskiwane z mikroorganizmów ale to nie ryzyko połknięcia podpuszczki cielęcej jest problemem a monstrualnych rozmiarów przemysł hodowlany - krów dojnych, krowa dojna po wyeksploatowaniu idzie przecież nie na emeryturę tylko do rzeźni
podpuszczka cielęca to produkt etycznie podobny do skórzanego paska - powstaje przy okazji zabijania na mięso (nikt przecież specjalnie dla podpuszczki cielaków nie zarzyna) a podorz podpuszczki zależy od popytu na cielęcinę...

RÓB SOBIE TEMPEH


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
21/10/2009 2:55 am  

Najlepiej jeść sery, które są "pewne". A jest ic sporo 😉

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
StaryVege
początkujący
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 8
23/10/2009 4:01 pm  

Znów coś nowego - tym razem markety REAL. W nich to niedawno pojawiły się (i to w kilku odmianach) sery typu Camembert, na podpuszczce mikrobiologicznej. Między innymi z papryką, pieprzem kajeńskim itp. Wszystkie odmiany serów mają podobne graficznie opakowanie (marka Real,- Quality - dość łatwo znaleźć), są robione dla Reala przez POLSER sp. z o.o, waga 120g


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
24/10/2009 12:04 am  

Polser produkuje właśnie sery znane pod nazwą " President " i "Comte Trebon" ( w biedronce). Bardzo smaczne no i wege 🙂

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Kowalewski
świeżaczek
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 2
04/11/2009 9:43 pm  

Co do jajek: nie jem tego, bo jajko to dla mnie 'zalążek ciała kurczaka' (nienarodzony płód) jak wspaniale kura by nie była traktowana i choćby w jajku nie było zarodka.


OdpowiedzCytat
Mokosz13
rozmówca
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 79
04/11/2009 11:53 pm  

Czytając powyższą wypowiedz stwierdzam, że będę jadła jajka i z nich nie zrezugnuję. Dlaczego? Popieram aborcje, więć hipokryzją byłoby nie jedzenie jajek, skoro popieram zabójstwo płodu ludzkiego! 😉


OdpowiedzCytat
Tempeh-Starter
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 133
05/11/2009 12:08 am  

jajka które jesz są jajkami niezapłodnionymi,
osobom nie jedzącym nie chodzi o jajka tylko warunki w jakich trzymane są kury

RÓB SOBIE TEMPEH


OdpowiedzCytat
Katinka
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 264
05/11/2009 12:11 am  

ale tu przecież nie chodzi o to, że zjadasz coś co mogłoby żyć. Chodzi o to, że kury hodowane sa w tragicznych warunkach, męczą sie całe życie tylko po to, żeby ludzie mieli od nich jajka.

też wielce popieram prawo do aborcji i kiedyś tak samo jak ty argumentowałam to że jem jajka, dopóki nie uświadomiłam sobie jak bardzo cierpią dawczynie tych jaj.

(oczywiscie pomijam tu jajka od kur z wolnego wybiegu)


OdpowiedzCytat
Mokosz13
rozmówca
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 79
05/11/2009 12:18 am  

Moja mama hoduje garstkę kur, więc jem jajka od wydaje mi się szczęśliwych kur...to tak, żeby sprostować całą sytuację! 😎


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
05/11/2009 9:21 pm  

Nie chcę się mądrzyć, ale dyskusja o jajkach to chyba nie w temacie "podpuszczka" 😉

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 0
11/11/2009 1:42 pm  

Ja ostatnio napisałam do wieeelu firm maile z pytaniami o podpuszczkę. Jak na razie odpowiedź dostałam tylko od Hochlandu, Lactimy (o tym już było na forum) i Bongrain - producenta serów Turek, Tartare, Sekret Mnicha i Pałęsk. Ta ostatnia odpowiedź jednak średnio mnie usatysfakcjonowała, bo dotyczyła jedynie serów pleśniowych... A nie tylko one zawierają podpuszczkę. Dam znać jak będę coś wiedziała.

edit:

Oto dwa maile, które dostałam od firmy Bongrain:

Dzień dobry

Pragnę Panią poinformować , iż w procesie produkcji serów pleśniowych używamy podpuszczki mikrobiologicznej Chymax.

Pozdrawiam serdecznie

Urszula Rostek

Dyrektor ds. Jakości
Mleczarnia TUREK Sp. z o.o.
ul. Milewskiego 11
62-700 Turek

tel. +48 63 289 71 00
kom. +48 603 761 722
email urszula.rostek@turek.com.pl
fax +48 63 289 73 66

Witam serdecznie

Firma Bongrain posiada w Polsce 3 filie :
1. zakład w Turku - produkcja serów pleśniowych ( o których już pisałam )
2. zakład w Pasłęku - produkcja serów twardych ( żółtych ) - podpuszczka mikrobiologiczna
3. zaklad w Głubczycach - produkcja serów świeżych - bez podpuszczki

Pozdrawiam serdecznie

Urszula Rostek

Dyrektor ds. Jakości
Mleczarnia TUREK Sp. z o.o.
ul. Milewskiego 11
62-700 Turek

tel. +48 63 289 71 00
kom. +48 603 761 722
email urszula.rostek@turek.com.pl
fax +48 63 289 73 66

Tak więc sprawa wyjaśniona i mamy kolejne sery z podpuszczką mikrobiologiczną. 🙂

[edytowane 12/11/2009 przez żaba]


OdpowiedzCytat
Frutaniva
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 187
18/11/2009 11:17 pm  

podpuszczka to zuooo. 😀

polecam sery firmy Mlekowita -> mikrobio podpuszczka.


OdpowiedzCytat
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 0
22/11/2009 12:21 am  

Uwaga! Sery Le Rustique są na podpuszczce zwierzęcej. Za to w Soignon jest mikrobiologiczna.

Witam,

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi. W produktach marki Soignon jest
używana
podpuszczka mikrobiologiczna.

Pozostajemy do Pani dyspozycji w razie innych pytań dotyczących naszych
produktów.

Pozdrawiam

Agnieszka Wiąk

[edytowane 22/11/2009 przez żaba]


OdpowiedzCytat
tinyheart
forumowicz
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 28
21/12/2009 8:15 am  

nie wiem czy juz ktos to okreslil ale Mlekowita uzywa tylko podpuszczki mikrobio. to znaczy bez krzywdzenia krowek

http://vegeswiat.blogspot.com/


OdpowiedzCytat
brzozka2410
forumowicz
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 47
17/03/2010 6:09 pm  

W biedronce jest ser pleśniowy "Comte de Trebon Brie" i w składzie jest podpuszczka mikrobiologiczna.


OdpowiedzCytat
Strona 11 / 14 Wstecz Następny
  
Praca