Dowiedziałam się od pszczelarza, że dokarmia pszczoły inwertem? Cóż to? 😎 Czytałam definicję w wikipediia, ale nadal nie wiem czy jest to pochodna białego cukru...Bardzo proszę o oświecenie przez kogoś kto zna się na rzeczy 😉
[edytowane 15/9/2009 od hipiska]
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Niestety, nie wiem co to jest inwert ale za to wczoraj dowiedziałem się jak odróżnić płynny miód prawdziwy od fałszywego 😛
Nabieramy łyżeczką ze słoiczka trochę miodu i cienką stróżką wlewamy go spowrotem. Gdy na styku z powierzchnią miodu w słoiczku zrobi się górka to znaczy, że jest to miodek prawdziwy. Natomiast, gdy będzie wgłębienie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest to miód doprawiany cukrem.
ja nie jem miodu, bo to takze zwierzeca wydzielina - slina pszczol. poza tym slyszalam, ze zeby powastal miod trzeba zabic trutnie, ale nie wiem, czy to prawda.
[b]euridice [/b]
Witam przeczytałem wypowiedź i jestem trochę w szoku gdyż świadomość nakazuje nim sie cos publicznie napisze albo sprawdzić albo zasięgnąć informacji o prawdziwości przekazu
Wydzielina o której wspominasz to nie miód tylko enzym
Prowadzę pasiekę tyle lat ale Trutni nie zabijałem (jak sobie to wyobrażasz łapać je w locie czy na plastrze ) bo ja nie wiem
Miód Nektarowy
Miód - powstaje z Nektaru wydzielanego przez rośliny kwitnące nektar ten jako słodka ciesz przywabia owady a w tym i pszczoły które napełniając tak zwane wole przenoszą go do ula dalszą procedura jest jego odparowanie i doprowadzenie aby nektar przyniesiony miał maksymalnie 17 % zawartości wody i zasklepienie go w plastrze jako dojrzały miód nektarowy zwany też Odmianowym w zależności z jakiego pożytku kwiatowego pochodzi ,,, Lub zwany Wielokwiatem z bukietem i zapachem wszystkiego co na lace kwitnąc i nektarować potrafi
Miod Spadziowy powstaje z soków roślin w tym drzew liściastych i iglastych ,Mszyce zywiące się sokami roślin nakłuwając liść lub igłę wysysają sok lecz nie tolerują cukrów w nim pozostawiają je w postaci maleńkich kropelek na liściu (co można za uwarzyć gołym okiem latem ) następnie zwabione zapachem i słodkością pszczoły zabierają i zanoszą do ula
Na temat produktów pszczelich i ich zastosowaniu w diecie codziennej i ich właściwościach leczniczych zapraszam na moją stronę internetową odpowiem na każde zapytanie :red:
http://www.pasiekaambrozja.pl/
[edytowane 29/12/2009 przez Pasiekaambrozja]
Z Pszczelarskim Pozdowieniem Kowaliczek
Inwert (cukier inwertowany) - to produkt otrzymany z sacharozy poprzez jej rozkład do glukozy i fruktozy za pomocą kwasu lub enzymu. Często w inwercie znajduje się cześć nierozłożonej sacharozy.
Syrop glukozowy - to produkt otrzymany przez kwasowy i / lub enzymatyczny rozkład (hydrolizę) skrobi. Hydrolizat jest następnie oczyszczany i zagęszczany. Część glukozy zawartej w produkcie można poddać izomeryzacji - w tym procesie z glukozy powstaje fruktoza. Od nazwy procesu (izomeryzacja) wzięła się inna nazwa tak wytworzonej fruktozy - izoglukoza.
Inwerty używane są w cukiernictwie piekarnictwie i dziale spożywczym
Ale także jako pasza dla pszczół w podkarmianiu jesiennym (aby po odbiorze miodu ) miały co pszczółki w zimie konsumować
http://www.pasiekaambrozja.pl/
[edytowane 29/12/2009 przez Pasiekaambrozja]
Z Pszczelarskim Pozdowieniem Kowaliczek
Zapylanie kwiatów przez pszczoły to nie jest wykorzystywanie pszczół ponieważ podczas zapylania pszczoły zbierają dla własnych potrzeb pyłek i nektar i inne rzeczy typu woski, spadź itp. To nie jest argument.
Argumentem etycznym przeciw spożywaniu miodu jest to, że w komercyjnych pasiekach zabija się matki-królowe. Oczywiście nie wszyscy pszczelarze to robią.
Trutni się nie zabija, nie ma potrzeby, samie umierają po kopulacji.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
Ja jem miód, ale zawsze kupuję z pasiek niekomercyjnych. Kiedyś zupełnie nie odpowiadał mi smak miodu, teraz go uwielbiam 🙂 Najlepszy jest taki moooocno skrystalizowany 🙂
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Argumentem etycznym przeciw spożywaniu miodu jest to, że w komercyjnych pasiekach zabija się matki-królowe. Oczywiście nie wszyscy pszczelarze to robią.
[b]Jędruś [/b]
wybacz ale ten sok marchewkowy chyba powinieneś odstawić bo pleciesz po nim nie wiarygodne głupoty
W normalnej rodzinie pszczelej to więcej pszczelarz uwagi poświęca by właśnie matki nie zniszczyć [b]PRZYPADKIEM [/b] bo jest to nieodwracalna strata
Jestem pszczelarzem od 25 lat i pierwsze o czymś takim słyszę
Jest oczywiście moment gdy matkę trzeba wymienić na nową bo stara jest już na upadku (ale ze starości ) ale nigdy nie dzieje się to za przyczyna z większonej ilości pozyskanego miodu
http://pasiekaambrozja.pl/
Z Pszczelarskim Pozdowieniem Kowaliczek
[quote Pasiekaambrozja] wybacz ale ten sok marchewkowy chyba powinieneś odstawić bo pleciesz po nim nie wiarygodne głupoty
Pasiekaambrozja odczep się od mojego podpisu z sokiem marchewkowym.
Jeżeli nie to poinformuje admina za szkalowanie.
Jeżeli masz coś przeciwko sokowi marchewkowemu to załóż osobny temat i napisz co ci dolega
Mam pytanie do naszego forumowego specjalisty:
Ile żyje w naturze Królowa-Matka pszczela?
http://www.smzk.vip.interia.pl/pszczoly.htm
Ilość nasienia dostarczonego przez trutnie wystarcza królowej na całe życie czyli około 3- 4 lat
Ile lat żyje w komercyjnej pasiecie Królowa-Matka pszczela?
Wejście na forum: (tam się można zapytać)
http://tiny.pl/hmqdj
Nie więcej niż 2 lata bo później się już nie opłaca, ponieważ składa zbyt mało zapłodnionych jaj.
.
Jak polepszyć opłacalność pasieki:
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?t=2190
Inny link: (zamiast zabijania matki-królowej występuje termin Usuwanie matki królowej
http://www.pszczelarz.republika.pl/pszczelarzenie.html
fragment:
Znaczenie poszczeglnych pozycji pineski
Poz 1/ Oznacza zamiar natychmiastowej wymiany matki jeśli nie zdążę ją usunąć w trakcie przeglądu i nie mam zamiaru rodziny łączyć z inną. Ta decyzja jest nieodwołalna. Może to być matka uszkodzona, źle czerwiąca, zbyt żądliwe pszczoły. Z reguły podczas następnego przeglądu usuwam ją z ula przygotowując pod ten zabieg matkę młodą . Wiosną wchodzi jeszcze w grę zsypanie rodziny podczas następnego przeglądu, ale ta decyzja zapada w trakcie tego przeglądu.
Pytanie dodatkowe do naszego specjalisty
Na czym polega przegląd ula i usuwanie matki-królowej?
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
[b]Jędruś [/b] Ja nie mam nic przeciwko Twojemu soczkowi z marchewki ajak masz jakieś aspiracje to wal do admina Życzę szerokiej drogi 🙂
Poza tym że odwiedziłeś Moje forum z czego się niezmiernie cieszę to powiem Ci że nawet nie pofatygowałeś się użyć funkcji Szukaj na wszystkie zadane tu pytania masz tam odpowiedzi \\
dodam matka żyje do 6 nawet lat
Teraz ja Ci zadam pytanie czy soczek jaki pijesz to pochodzi z dorodnych marchewek czy takich mysich ogonków ,jak się nie mylę to rolnik wyrywa małe aby udostepnić wegetacje dużym silnym marchewkom ???????
inne przedstawione linki i w nich zamieszczone teksty nawet nie raczyłeś przeczytać i nie wiesz co w nich pisze ale to pikuś
A Żeby wiedzieć na temat dlaczego wymienia się matki w rodzinach pszczelich musiałbyś polizać trochę wiedzy a nie być złośliwym
Jak to jest pasieka Komercyjna bo nie wiem ??
Ps co do soku to wymyśl przepis na sok rozweselający może poprawi Ci humorek
Albo łyżeczka miodku osłodzi
http://pasiekaambrozja.pl/
Z Pszczelarskim Pozdowieniem Kowaliczek
Pasiekaambrozja nie wyjaśniłeś pojęcia usuwania Matki - Królowej. Zasłaniasz się, że może żyć 6 lat powtórnie się ją zapładnia. Ale jak się doczytałem z forum pasiekaambrozja.pl to trutnie też się zabija (usuwa).
Widzę jednak że masz coś do soku marchewkowego, i nie potrafisz odróżnić rośliny od zwierzęcia dla ciebie mysie ogonki są tym samym co siewki roślin.
Co do definicji weganizmu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Weganizm
Bez miodu z powodzeniem można się obyć, polecam sałatki z dodatkiem płatków kwiatowych. Lepsze od miodu.
🙂
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
[edytowane 30/12/2009 przez Jędruś]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja