Na większości miodów jest info,że pochodzą z krajów UE i poza UE..Ale nawet w markecie faktycznie można znaleźć takie z Polski. Jakiś jeden taki kupiłam, ale nie pamiętam firmy.
Inne które miałam kupiłam od sąsiadki, której rodzina ma pasiekę. 3 średnie słoiczki starczyły mi na kilka miesięcy. Ostatnio na rynku nabyłam miód koniczynowy 🙂 Właśnie na takim rynku widziałam kilka stoisk z miodami z pasieki, ceny za litr ok. 30 zł, zależy od miodu.
miód Impresja faktycznie nie jest zbyt dobry. Przetestowane na sobie.
Za to dzisiaj pod sklepem napotkałem faceta który sprzedaje jajka oraz... no właśnie jak się okazało miód 9zł za mały słoik, 20 zł za litr z pasieki w Iławie podobno. W przyszłym tygodniu przetestuję. 😛
[edytowane 18/10/2011 przez cienkun]
W jakie temperaturze można rozpuszczać miód żeby nie stracił swoich właściwości? Chodzi mi o słodzenie nim herbaty czy mleka. I jeszcze jedno- czy jeśli rozpuszczę miód w zbyt gorącym płynie to wówczas straci on tylko swoje właściwości czy też stanie się szkodliwy (ta druga opcja wydaje mi się mało prawdopodobna, ale wolę się upewnić 😉 ?
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
"W przemyśle stosuje się również proces dekrystalizacji, wykorzystywany głównie przy konfekcjonowaniu miodu z opakowań zbiorczych. Proces ten polega na podgrzaniu krupca do temperatury około 50 °C nie dłużej niż 48 h. Po nieodpowiednim procesie dekrystalizacji znacznie wzrasta zawartość hydroksymetylofurfuralu, który nie ma żadnej wartości odżywczej i nie jest trawiony przez ludzkie enzymy. Maleje zawartość enzymów, miód traci właściwości lecznicze i bakteriobójcze, następuje denaturacja białka. Aby temu zapobiec, dekrystalizację należy przeprowadzać w temperaturze do 40 °C." [wikipedia]
Z tego wynika, że najlepiej nie podgrzewać miodu powyżej 40 st.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja