Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kombucha- cudowny grzyb (witaminy w tym b12)  

  RSS

czarymary
bywalec
Dołączył: 6 lat  temu
Posty: 162
15/01/2015 9:13 pm  

Ostatnio w sieci poszukując alternatyw dla suplementacji b12 natrafiłam na artykuł o tym grzybie. Poniżej link:

[url] http://kombuchakombucza.pl[/url]

co sądzicie? ja próbuję


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 3467
17/01/2015 12:19 pm  

Z tego co wiem nie ma żadnego naukowego dowodu na to, że B12 jest w grzybach więc...ekhm.


OdpowiedzCytat
czarymary
bywalec
Dołączył: 6 lat  temu
Posty: 162
17/01/2015 2:03 pm  

chodzi o kobalaminę a faktem jest, że ten drożdżak go zawiera (jest w tym artykule i paru innych również zagranicznych), ale umieściłam ten artykuł nie tylko ze względu na b 12 🙂

ogólnie jestem ciekawa czy się z tym spotkaliście


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 3467
17/01/2015 4:58 pm  

Nie chodzi o artykuły, które mógł sobie napisać każdy tylko artykuły NAUKOWE czyli efekt czyiś badań z całą metodyką i dyskusją. Powtórzę, że nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że b12 jest w grzybach. Jeśli ktoś jest weganinem musi jeść tabletki z B12, żadne grzybki, glony i inne dziwne rzeczy nie zapewnią mu ten witaminy.


OdpowiedzCytat
czarymary
bywalec
Dołączył: 6 lat  temu
Posty: 162
15/06/2015 8:53 pm  

Przeczytałam w PRL-owskiej książce, że b12 w niewielkich ilościach znajduje się we wszystkich produktach fermentacyjnych, szczególnie w kiszonej kapuście, ale nie tej kupowanej w sklepie, bo ona zazwyczaj jest kwaszona, ale kiszonej np przez wasze mamy w piwnicy w beczce 😉
Chodzi przede wszystkim o bakterie, które produkują ową witaminę, albo stymulują do produkcji, jednakże nawet mięsożercy zaczynają cierpieć na niedobór tej witaminy, chodzi głównie o to, że wszystko jest tak sterylne i dokładnie czyszczone, że te bakterie po prostu giną w związku z czym skazujemy się na awitaminozę.


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 9 lat  temu
Posty: 2718
15/06/2015 9:26 pm  

Od czasu PRLu sporo się pozmieniało w wiedzy medycznej i ogólnie wiedzy...

[edytowane 15/6/2015 przez cienkun]


OdpowiedzCytat
czarymary
bywalec
Dołączył: 6 lat  temu
Posty: 162
15/06/2015 10:19 pm  

No i big koncerny farmaceutyczne również przeprowadzają przezabawne badania no a o inżynierii genetycznej to już w ogóle szkoda mówić

W takim układzie mam pytanie dość ważne odnośnie witaminy b 12. Ta dla wegan to skąd się tam bierze skoro występuje tylko w mięsie i nabiale.
A jeśli jest syntetycznie wytwarzana to chyba to za bardzo w zgodzie z naturą nie jest?

Co za świat ;P 🙂 Niech żyją paradoksy 🙂


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 4164
16/06/2015 10:34 pm  

Potrzebny jest kobalt, którego w glebie brakuje. Oczywiście można ją pozyskiwać zjadając np. brudną marchewkę czy swoje odchody 😛

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 1730
17/06/2015 12:16 am  

Witamina b12, czy to ta z mięsa, czy z tabletek, ma to samo źródło - fermentacja bakteryjna. To one ją syntetyzują. U zwierząt - w jelitach, w przemyśle spożywczym - hodowle wyselekcjonowanych szczepów.

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
czarymary
bywalec
Dołączył: 6 lat  temu
Posty: 162
17/06/2015 12:34 am  

dzięki xxl oraz dziękuję Lily, bo wcześniej właśnie to odkryłam ale zostałam już nie raz zlinczowana nawet przez wegetarian, że plotę farmazony pokazując im przebieg reakcji chemicznej i artykuły (różnego rodzaju- mniej lub bardziej naukowe)

🙂


OdpowiedzCytat
  
Praca