Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

"Sztuczne" mięso  

Strona 1 / 3 Następny
  RSS

pawel747
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 330
19/01/2009 11:06 pm  

Na zajęciach z angielskiego można dowiedzieć się ciekawych rzeczy - ten oto, w miarę świeży artykuł podsunął dziś lektor grupie, do której chodzi koleżanka i może jestem nie na czasie, ale trochę zatkało mnie, kiedy to od niej usłyszałem:

http://www.tinyurl.pl?BTcPFe7F

Nie znalazłem nic o tym na forum, więc wklejam jako ciekawostkę. [b]W skrócie chodzi o to, że ponoć opracowana jest już metoda, która pozwala z kilku komórek pobranych od zwierzęcia sztucznie stworzyć kawał mięsa.[/b] Na razie wyprodukowanie 250 gramów mięcha miałoby kosztować około milion dolarów, ale podobno naukowcy i ludzie z PETA robią sobie z tego dość duże nadzieje na przyszłość... Nie brałbym artykułu w 100% poważnie, ale pomysł ciekawy... Troszkę (choć nieco inaczej) o tym, hm, ciekawym pomyśle można też przeczytać po polsku na stronie focus.pl:

http://www.tinyurl.pl?HlLZ98ps

Na dziś brzmi to dla mnie jak kompletne science-fiction, ale może i kiedyś ktoś, kto będzie chciał zjeść mięcho, będzie mógł wybrać takie sztucznie wyhodowane, a nieodróżnialne od "zwykłego"... 😛


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 3467
20/01/2009 12:01 am  

Hodowle tkankowe 😀 już kiedyś o nich słyszałam. Nie tylko chodzi tutaj o taką hodowlę mięsa do zjedzenia ale o wyhodowanie całych organów w celu przeszczepienia.
Szczerze? Nie wiem czy bym zjadła. Bardzo dobrze się czuję nie jedząc mięsa. Takie hodowlane mięcho może mieć masę zalet min brak tych wszystkich chemicznych świństw zawartych w zwykłym mięsie, nie zabijamy przez to, nie zanieczyszczamy środowiska.
Jak kto lubi ja się nie boję nauki. Na pewno lepsza hodowla tkankowa od zabijania.

Paweł to nie jest żadne s-f 😛

[edytowane 19/1/2009 przez Bellis_perennis]


OdpowiedzCytat
pawel747
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 330
20/01/2009 12:35 am  

No, kwestia organów też chyba gdzieś w tym artykule się pojawiła, ale do tego jeszcze dalej... 😉 No wiesz, jeśli zrobienie kilograma takiego mięsa kosztuje 4 miliony dolarów, to wprowadzenie tego do sprzedaży jednak jest science-fiction 😉 Idea wygląda fajnie - pobrać kilka komórek i z tego, co wyjdzie, wyżywić spragnione mięsa miasto?... :-)) Ja bym na pewno nie zjadł, ale ludzie, którzy mięso jadają... Tym bardziej, że również wg tego artykułu takie mięso mogłoby być rzeczywiście dużo zdrowsze.


OdpowiedzCytat
Sagamore
stały bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 597
20/01/2009 2:10 pm  

no tak nastaje świat sztuczności i substytutów. Niedługo kury i krowy będzie mozna zobaczyć jedynie w zoo i to bez pewności, że są prawdziwe 😎

co nie zmienia faktu, że sztucznego mięsa i tak bym nie ruszył...no ostatecznie może patykiem hehe

stay classy...


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 3467
20/01/2009 6:13 pm  

Jak dla mnie takie jest bardziej naturalne niż nafaszerowane antybiotykami i zamęczone. Kury w zoo? Czemu nie? Mam nadzieję, że za mojej kadencji bo to fajne zwierzaki należy im się lepszy los niż talerz.


OdpowiedzCytat
Ktosiek
stały bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 671
20/01/2009 7:41 pm  

Ten temat już się chyba kiedyś pojawił.
Ktoś wtedy napisał, że ludzie nie będą chcieli jeść "sztucznego mięsa", a ja się z nim zgadzam.
Czy większość z nas jest za "sztucznymi roślinami"?
Ludzi nie można zmusić do kupowania określonego produktu - chyba, że byłby on jedynym dostępnym na rynku, a wtedy już tylko krok do się walki o wolność wyboru.


OdpowiedzCytat
pawel747
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 330
20/01/2009 8:44 pm  

Widzę, że chyba nikomu nie chciało się przeczytać tego artykułu po angielsku, do którego linka podałem :rotfl:

W nazwie tematu napisałem "sztuczne" w cudzysłowiu, bo choć chodzi o mięso zrobione sztucznie, to identyczne pod względem smaku i wyglądu ze "zwykłym", a lepsze jak chodzi o wartości odżywcze. Owo mięso nie miałoby mieć żadnych minusów w porównaniu ze "zwykłym", a miałoby mieć wręcz kilka plusów. A gdyby takie właśnie było, na pewno dużo ludzi spróbowałoby go, a to oznaczałoby zapewne codziennie miliony ocalonych zwierząt. W tymże artykule autor wspomina, że samych kurczaków jedynie w USA zjada się co godzinę około milion. Z tego wniosek, że jeśli jedna osoba na 20 tylko w tym dziwnym kraju przestawiłaby się na taki substytut, codziennie ginąłby milion kur mniej... Tak więc nawet gdyby zdecydowana większość ludzi miała pomysł w głębokim poważaniu, przyznasz chyba, że nie byłoby to byle co.

Ale chciałem przede wszystkim podsunąć ten link do własnego przemyślenia... Tym bardziej, że to w tej chwili tylko pomysł na przyszłość, z którego coś kiedyś może wyjść...

W kwestii dublowania tematów - czasem ciężko wyszukać na tym forum stare wiadomości, bo są w tematach o dziwnych nazwach lub dyskusja rozwija się w temacie o zupełnie czym innym... Jest np. temat "Żywność ze sklonowanych zwierząt", ale to co innego...

(...) Kury w zoo? Czemu nie? Mam nadzieję, że za mojej kadencji (...)

Bardzo spodobało mi się to użycie słowa kadencja 😀

[edytowane 20/1/2009 przez pawel747]


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 3467
20/01/2009 8:56 pm  

Ja nie czytałam bo znam ten temat a od angielskiego jeszcze mi się mózg przegrzeje. Poniekąd takie mięso jest sztuczne bo nie powstało w naturalny sposób.
Ale z hodowlami tkankowymi będzie tak jak z GMO. Przeciętny mięsożerca nie tknie tego bo nie wiadomo jakie są skutki jedzenia tego piekielnego wynalazku naukowców oszołomów 😉 a sami codziennie zjadają zwierzęta karmione modyfikowaną soją i kukurydzą. 😮 ja się GMO nie boję mięsa z hodowli tkankowych też nie. Ale miałabym problem ze zjedzeniem mięsa z laboratorium bo mam utrwalone w psychice, że to obleśne czy to oddychało czy nie. 😛


OdpowiedzCytat
katie_chatterbox
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 147
20/01/2009 8:57 pm  

Szczerze mówiąc, nie wydaje mi się, żeby większość ludzi przestawiła się na tego typu produkt. Wynikałoby to pewnie z niedoinformowania albo pewnych przekonań, których niestety niektórych jednostek pozbawić się nie da. Z drugiej strony jednak patrząc na to, jak wiele ludzi kupuje żywność modyfikowaną genetycznie (np. pomidory), bo po prostu "ładniej wygląda" możnaby spodziewać się, że jakaś część społeczeństwa skusi się na 'sztuczne' mięso. Dodając do tego osoby, które nie mają tak silnej woli, by skończyć z jedzeniem mięsa dałoby to jakieś efekty. A w kwestii zabijania zwierząt "jakieś efekty" oznaczają życie dla wielu istot, więc mam nadzieję, że może kiedyś to s-f stanie się rzeczywistością.

Żadna prawda nie wydaje mi się bardziej oczywista niż ta, że zwierzęta potrafią myśleć i odczuwać tak jak ludzie


OdpowiedzCytat
pawel747
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 330
20/01/2009 9:08 pm  

Poniekąd takie mięso jest sztuczne bo nie powstało w naturalny sposób.

Poniekąd jest sztuczne, ale nie do końca nienaturalne... Ma tylko powstawać w sztucznych warunkach i nie w sposób, do którego ludzie są przyzwyczajeni. Ale czy tłoczenie tysięcy kur w klatkach po kilkadziesiąt centymetrów kwadratowych i karmienie ich tymi "dziwnymi rzeczami" to "naturalne warunki"? Dzisiejsze mięso też nie jest naturalne 😉

Zgadzam się, katie_chatterbox. Od razu na pewno nie udałoby się przekonać nawet dużego procentu ludzi, ale kroczek po kroczku. Każdy pomysł i wynalazek musi jakoś zacząć i na początku spotyka się z brakiem zaufania. Za kilka pokoleń teoretycznie może być tak, że nikt nie będzie już myślał o jedzeniu mięsa z zabitego zwierzęcia 😉


OdpowiedzCytat
adamrozew
stały bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 524
22/01/2009 2:15 am  

Komorki macierzyste bedą mogły byc nie tylko w wykorzystywane przy produkcji sztucznego mięsa, wazniejsze, ze bedzie mozna tą metodę wykorzystac do tworzenia sztucznych organów do transplantacji. Sztuczne mieso jest ciekawa propozycja, ale zanim to sie zrobi opłacalne (kg sztucznego miesa bedzie musiał byc tanszy od naturalnego - inaczej wiekszosc ludzi bedzie wolało mięso naturalnego pochodzenia), natomiast w przypadku narzadów do transplantacji ich koszt wytworzenia bedzie aceptowany na znacznie wyższym poziomie (zwłaszcza ze narządy te będa miały raczej zgodne HLA z biorcą - wiec spada ryzyko odrzucenia przeszczepu, czy reakcji przeszczep przeciwko biorcy i nie bedzie trzeba stosowac wieloletniej immunosupresji)
Wracając jednak do sztucznego miesa obawiam sie, ze wiekszosc tego nie zakaceptuje (popatrzcie na zywnosc GMO ktora tez jest czesto nieakceptowana, pomimo, ze biologicznie nie ma znaczenia czy trawimy zywnosc GMO czy zwykła ( nie pisze tu o skutkach ekologicznych)
Ja sam od kiedy przeszedłem na wegetarianizm zrobiłem długą drogę i nie wyobrazam sobie teraz, ze mógłbym to przełknąc obojętnie czy sztuczne czy prawdziwe, brrr .

🙂 w sumie napisałem to samo co Belle perenis 🙂

[edytowane 21/1/2009 przez adamrozew]

[edytowane 21/1/2009 przez adamrozew]


OdpowiedzCytat
lililea
bywalec
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 126
22/01/2009 10:31 pm  

Cena jest kluczem, jak uda się zrobić to mięso taniej, to napewno dużo ludzi je kupi.
Tak jak teraz kupują miesą zawierające 20% mięsa.

Z drógiej strony mam mase znaojomych którzy próbowali nie jeść mięsa i źle się czuli, może dla niech to też byłoby rozwiązanie...


OdpowiedzCytat
Manuela
początkujący
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 9
03/12/2009 9:39 pm  

dziwiło mnie że nie mogę znaleźć takiego tematu a on zwyczajnie zapadł się pod forumową ziemię 😀
http://www.tvp.info/informacje/nauka/naukowcy-wyhodowali-mieso
no to już trochę opinii znalazłam 🙂


OdpowiedzCytat
Sima
 Sima
stały bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 566
10/12/2009 9:14 pm  

Ludzie zjedzą wszystko 🙂 Ja trzymam kciuki żeby takie mieso bylo dostępne w sklepach,będzie ginąć mniej zwierząt,jestem bardzo ciekawa co z tego wyniknie 😉

http://www.youtube.com/watch?v=lHdLRrUocOA&feature=player_embedded


OdpowiedzCytat
świeżaczek
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 1
18/12/2010 9:38 pm  

Milion dolarów nagrody to bardzo mała suma. Badania kosztują znacznie więcej. Ale jak się już je zrobi, to cena kg sztucznego mięsa będzie może wyższa od ceny zwykłego mięsa, ale dużo, dużo niższa niż milion dolarów. Być może ten artykuł zawiera trochę prawdy, ale te ceny to kompletne sensacyjne bzdury dla przeciętnych zjadaczy mięsa.

[edytowane 18/12/2010 przez htg@interia.pl]

htg@interia.pl


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 3 Następny
  
Praca