Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

MEDIA i wegetarianizm  

Strona 9 / 11 Wstecz Następny
  RSS

CutthroatBitch
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 317
25/08/2012 5:34 am  

Ktoś chyba mocno mnie wspiera w moim tajnym planie 🙂
W ostatnim numerze Men's Health (taka gazeta dla pakerów) jest obszerny artykuł na temat wegetarianizmu wśród sportowców. Tytuł "Większe mięśnie bez mięsa".
Niestety nie mogę go znaleźć na ich stronie, w ostateczności co ładniejsze fragmenty przepiszę.

A w numerze specjalnym tej gazety- "Dieta faceta"- ok 70% przepisów to przepisy na dania wegetariańskie lub wegańskie np. zupa miso, koktajle na mleku sojowym, sałatka z wakame.
Oczywiście nie są opisane jako przepisy wegetariańskie(nie wszystkie*) ale treść jest jak najbardziej "meat free".
* Jest osobny artykuł pt "Zero mięcha" i przepisy w nim są oznaczone jako wege ale po szoku wywołanym pierwszym artykułem jakoś nie zrobiło to na mnie wielkiego wrażenia.

call me Amber


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1839
25/08/2012 11:49 pm  

CutthroatBitch, ( 😀 )

A czy możesz potwierdzić to, co ja ustaliłem w poprzedniej pracy (w firmie sprzedającej chiński syf jako dodatki do jedzenia) i teraz próbuję sfalsyfikować:
Większość odżywek dla sportowców/pakerów nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie rozpowiadam tego, bo brak mi danych, ale ustaliłem, że przynajmniej spora część z nich składa się z witamin i różnych aminokwasów egzogennych (leucyny, izoleucyny, waliny itd). Te ostatnie są wegańskie, na to mam nawet papiery od producentów 😉

Ale może przeprowadzisz jakieś śledztwo? Bo nie wiem, czy w nich jest coś jeszcze, a do sklepu dla pakerów nie pójdę sprawdzać, bo dadzą mi w mordę 😉

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
CutthroatBitch
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 317
26/08/2012 1:31 am  

A czy możesz potwierdzić to, co ja ustaliłem w poprzedniej pracy ...?

Oczywiście. 🙂
Z tego co wiem teraz: na pewno jest mnóstwo tego typu odżywek, które są wegańskie i jako takie są oznaczone. Wg mnie skoro są "osobne" odzywki dla wegan to pewnie te powszechnie dostępne wegańskie nie są. Ale może to zabieg marketingowy kapitalistów z USA.
Te "normalne", których składy czytałam, składników w oczywisty sposób odzwierzęcych (typu żelatyna) nie miały ale przypuszczam, że "izolat białka serwatki" z roślin nie pochodzi.
Mój własny kulturysta takich gadżetów nie używa więc nie mam żadnej etykiety, żeby sprawdzić skład ale pamiętam, że jest wiele preparatów bazujących na kreatynie. I ta kreatyna to chyba niewegetariańska jest.
Przy następnej wizycie na siłowni poczytam sobie składy wszystkiego co tam mają i zdam raport.

call me Amber


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1839
26/08/2012 2:15 am  

No dobra, ta serwatka to i tak jest wszędzie, więc nic dziwnego.

A co do kreatyny to ciężko powiedzieć. Teoretycznie jest przecież także w roślinach, ale nie wiem, z czego robi się ją w chińskim laboratorium 😉
Wykradłem z pracy całą bazy danych z dokumentami (na własny użytek 😛 ), ale akurat nie było "allergen list" do kreatyny żadnego z producentów i nie wiem, czy jest wege.
Różnie się o niej mówi.

Glukozamina, chondroityna i (na to można różnie patrzeć) cysteina są niewege, ale nie wiem, czy występują w takich specyfikach. Chyba nie miałoby to sensu?

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
CutthroatBitch
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 317
26/08/2012 2:58 am  

Glukozamina i chondroityna jest powszechna w preparatach na stawy (tu akurat w postaci siarczanów) [url] http://sklep.kfd.pl/dymatize-joint-repair-60-kaps-p-549.html [/url]
a cysteina jest np. tu [url] http://www.kulturystyka.sklep.pl/product_info.php/cPath/160/products_id/1140855565/products_name/swanson-ajipure-l-cysteine-30-kaps500mg.html [/url]

call me Amber


OdpowiedzCytat
an
 an
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 360
27/08/2012 10:15 pm  

http://www.guardian.co.uk/global-development/2012/aug/26/food-shortages-world-vegetarianism

http://wiadomosci.onet.pl/nauka/skutki-niedoborow-wody-ludzie-beda-zmuszeni-do-die,1,5228721,wiadomosc.html

Trochę "złowrogo" ; ) brzmi tytuł że będziemy zmuszeni do wegetarianizmu 🙂 ale ogólnie jest tam trochę informacji dających do myślenia mięsożarłokom : >

ania


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1839
30/10/2012 10:50 am  

[url] http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1436/1/1/ile-bialka-potrzebujemy-.html[/url]

[i]Szeroko dyskutuje się zwłaszcza o tym, które białko jest bardziej wartościowe: zwierzęce czy roślinne? Warto wiedzieć, że białka roślinne nie zawierają wszystkich cennych aminokwasów, ale już kombinacja kilku roślin pozwala otrzymać wszystkie te niezbędne i niezastąpione dla organizmu substancje. Wystarczy włączyć do swojego jadłospisu marchewkę, pomidory, kalafiora, ogórki, kapustę, kukurydzę, ryż, banany, bób, orzechy, fasolę czy nasiona słonecznika, a problem z niezastąpionymi aminokwasami przestanie istnieć.[/i]

Fajnie, że takie teksty pojawiają się na głupiej WP.

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
SKOLMAN_MWS
rozmówca
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 69
13/11/2012 2:46 am  

[url] http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1436/1/1/ile-bialka-potrzebujemy-.html[/url]

[i]Szeroko dyskutuje się zwłaszcza o tym, które białko jest bardziej wartościowe: zwierzęce czy roślinne? Warto wiedzieć, że [b]białka roślinne nie zawierają wszystkich cennych aminokwasów[/b], ale już kombinacja kilku roślin pozwala otrzymać wszystkie te niezbędne i niezastąpione dla organizmu substancje. Wystarczy włączyć do swojego jadłospisu marchewkę, pomidory, kalafiora, ogórki, kapustę, kukurydzę, ryż, banany, bób, orzechy, fasolę czy nasiona słonecznika, a problem z niezastąpionymi aminokwasami przestanie istnieć.[/i]

Fajnie, że takie teksty pojawiają się na głupiej WP.

Fajnie?:) Po tym co można wyczytać to pisał to jakiś głupek, albo ma to związek z tym nowym lobbingiem mięsnym, o którym niedawno pisali na "portaluspożywczym".

Rośliny zawierają wszystkie cenne-niezbędne czyli egzogenne aminokwasy, tylko różnice między białkiem roślinnym i zwierzęcym wynikają z różnic w proporcjach poszczególnych aminokwasów.

Warto poczytać [url] http://www.eioba.pl/a/33ky/wartosc-bialek-roslinnych-mit-bialka-roslinnego-jako-malo-wartosciowego[/url] i podać dalej...

http://www.youtube.com/user/skolman78 http://www.youtube.com/user/skolmanXL http://www.stagevu.com/user/skolman_mws


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1839
13/11/2012 10:33 am  

No ale to jest prawda 🙂
Żadna roślina ani mięso nie zawiera wszystkich aminokwasów egzogennych w takich ilościach, żeby można uznać je za "pełnowartościowe białko", a w sumie to niektóre mięsa i tak mają ich najwięcej.
Przeczytaj jeszcze raz następne zdanie po tym, które podkreśliłeś. Ten tekst jest językowym potworem (jak zawsze na WP), ale trudno się z nim nie zgodzić. Wyrwałeś z kontekstu pół zdania.

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
SKOLMAN_MWS
rozmówca
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 69
14/11/2012 4:02 am  

Niczego nie wyrywałem tylko wytłuściłem najczęściej powtarzaną bzdure.

Widzę, że pod siebie "zmieniasz" treść artykułu, w takim razie od początku:

[url] http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1436/1/1/ile-bialka-potrzebujemy-.html[/url]

[i]Szeroko dyskutuje się zwłaszcza o tym, które białko jest bardziej wartościowe: zwierzęce czy roślinne? [b]Warto wiedzieć, że białka roślinne nie zawierają wszystkich cennych aminokwasów, ale już kombinacja kilku roślin pozwala otrzymać wszystkie te niezbędne i niezastąpione dla organizmu substancje. Wystarczy włączyć do swojego jadłospisu[/b] marchewkę, pomidory, kalafiora, ogórki, kapustę, kukurydzę, ryż, banany, bób, orzechy, fasolę czy nasiona słonecznika, [b]a problem z niezastąpionymi aminokwasami przestanie istnieć.[/b][/i]

Fajnie, że takie teksty pojawiają się na głupiej WP.

W których roślinach nie ma wszystkich cennych aminokwasów?

[edytowane 14/11/2012 przez SKOLMAN_MWS]

http://www.youtube.com/user/skolman78 http://www.youtube.com/user/skolmanXL http://www.stagevu.com/user/skolman_mws


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1839
14/11/2012 10:36 am  

W żadnej roślinie nie ma wszystkich cennych aminokwasów.

OK, sorry, może ja to źle rozumiem. Wg mnie autor miał na myśli, że żadna roślina nie zawiera wszystkich aminokwasów. I to prawda. Natomiast dwie lub trzy rośliny połączone ze sobą taki komplet już zawierają.
Faktycznie, jest tu wprowadzony kontrast między mięsem i roślinami, ale ostatecznie większa ilość aminokwasów egzogennych jest właśnie w jednym kawałku mięsa niż w jednej roślinie.

Wydaje mi się, że autora przerósł polska język, która bardzo trudna jest 😉 a nie sam problem.

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
SKOLMAN_MWS
rozmówca
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 69
15/11/2012 2:58 am  

W żadnej roślinie nie ma wszystkich cennych aminokwasów.

OK, sorry, może ja to źle rozumiem. Wg mnie autor miał na myśli, że żadna roślina nie zawiera wszystkich aminokwasów. I to prawda. Natomiast dwie lub trzy rośliny połączone ze sobą taki komplet już zawierają.

Mylisz się. Pamiętaj tylko, że istnieje 8 cennych aminokwasów, pozostałe organizm może syntetyzować samodzielnie.

[url] http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy_egzogenne[/url]

[b]Lista aminokwasów w brązowym Ryżu[/b]:

[img] [/img]

[url] http://www.bodybuilding.com/store/sunwarrior/protein.html[/url]

Jak widzisz są wszystkie cenne aminokwasy.

[edytowane 15/11/2012 przez SKOLMAN_MWS]

http://www.youtube.com/user/skolman78 http://www.youtube.com/user/skolmanXL http://www.stagevu.com/user/skolman_mws


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1839
15/11/2012 2:38 pm  

Tak, oczywiście, że cały czas mówimy o aminokwasach egzogennych.

OK, ja nie jestem specjalistą, tylko czytałem gdzieś, że mięso ma jedynie niewielkie ilości tryptofanu (albo metioniny?) i stąd też nie ma "pełnowartościowego" białka. Naukowcy stwierdzili, że soja zawiera tak samo "pełnowartościowe" białko jak mięso. To o co chodzi?

Twój ryż zawiera mało tryptofanu, może dlatego właśnie możemy go uznać za "niepełnowartościowy", a dopiero w połączeniu z np. pestkami dyni będzie "pełnowartościowy"?

Z tego co wiem, zawartość białka określa się biorąc pod uwagę ilość tego aminokwasu, który jest w najmniejszej ilości.

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
SKOLMAN_MWS
rozmówca
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 69
16/11/2012 1:37 am  

A co pisze w artykule? No to ile powinien zawierać? Odpowiadaj rzeczowo.

http://www.youtube.com/user/skolman78 http://www.youtube.com/user/skolmanXL http://www.stagevu.com/user/skolman_mws


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1839
23/11/2012 12:27 pm  

Już nie pamiętam, gdzie to czytałem, ale odniosę się przynajmniej do stanowiska ADA:

Białko roślinne może spełnić wymagania żywieniowe, gdy spożywane będą różnorodne produkty roślinne i zaspokojone zostanie zapotrzebowanie na energię. Badania wskazują, że zjadanie różnych produktów roślinnych w ciągu dnia dostarcza wszystkich
niezbędnych aminokwasów i zapewnia odpowiednie zatrzymywanie i wykorzystywanie azotu u zdrowych osób dorosłych, w związku z czym nie trzeba spożywać komplementarnych białek podczas tego samego posiłku.

Dzieci wegańskie mogą mieć nieco wyższe zapotrzebowanie na białko, niż nieweganie z powodu różnic w strawności białka i składu aminokwasów w białku roślinnym, lecz te wymogi są zazwyczaj spełnione, gdy dieta zawiera odpowiednią ilość energii i różnorodne pokarmy roślinne

Z tego wnoszę, że niezbędne są jednak różnorodne produkty roślinne, a żaden produkt roślinny nie zawiera takich proporcji aminokwasów, aby zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie.

Chociaż:

Jakość białka roślinnego jest zróżnicowana. W oparciu o wskaźnik aminokwasowy skorygowany względem trawienia białek (protein digestibility corrected amino acid score, PDCAAS), który jest standardową metodą oceny jakości białka, wyizolowane białko soi zaspokaja zapotrzebowanie na białko równie efektywnie jak białko zwierzęce, podczas gdy przykładowo białko pszenicy spożywane odrębnie może być o 50% mniej użyteczne, niż białko zwierzęce[37]. Żywieniowcy powinni być świadomi, że zapotrzebowanie na białko u wegetarian może być wyższe niż RDA, ponieważ ich głównym źródłem białka są pokarmy mniej strawne, jak niektóre zboża i rośliny strączkowe. Żywieniowcy powinni być świadomi, że zapotrzebowanie na białko może być wyższe, niż RDA u wegetarian, których głównym źródłem białka są pokarmy mniej dobrze strawialne, np. niektóre zboża i rośliny strączkowe.
Zboża mają zwykle mało lizyny, która jest niezbędnym aminokwasem. Może mieć to znaczenie przy ocenie diety osób, które nie spożywają białka zwierzęcego i których poziom białka jest relatywnie niski [35]. Modyfikacje diety, takie jak zwiększenie porcji fasoli i
produktów sojowych zamiast innych źródeł białka z niską lizyną albo zwiększenie ilości białka ze wszystkich źródeł może zapewnić odpowiednią podaż lizyny.

Nie wiem, czy dobrze to rozumiem, ale z tego wynika, że soja zaspokaja zapotrzebowanie na białko w takim samym stopniu jak mięso, natomiast nie spożywając jej niezbędne staje się łączenie produktów.

[ http://empatia.pl/magazyn/stanowisko%20ADA%20PL_czesc%201.pdf]

----------

Normalnie nie czytam szmatławych gazet 😛

http://wyborcza.pl/magazyn/1,129627,12861511,Krowa_tez_czlowiek.html?fb_ref=FBRecommendations

Tak mi wpadło, ciekawy wywiad.

[edytowane 23/11/2012 od eRZet]

[edytowane 23/11/2012 od eRZet]

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
Strona 9 / 11 Wstecz Następny
  
Praca