Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wegańska impreza  

  RSS

Kasia555
świeżaczek
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 1
06/07/2013 6:30 pm  

Cześć! Już dobrych parę lat jestem wegetarianką, a od kilku miesięcy jestem weganką. Niedługo mam 18-stkę i mam wielki problem z menu. Prawie wszyscy, których zaprosiłam na urodziny ( 35 osób) jedzą mięso. Moja mama nie chce, aby goście chodzili głodni i chce podać na imprezce jakieś kotlety, chipsy, kurczaka i Bóg wie jeszcze co jej do głowy wpadnie. Ja oczywiście się nie zgodziłam i powiedziałam, że zajme się menu. I w tym mam problem, bo nie wiem co im podać, tak aby nie narzekali, że to tylko zielenina i oni tego jeść nie będą. Macie jakieś pomysły na dania przypominające chociaż trochę te mięsne? Pomóżcie! [b] [/b]

Kasia


OdpowiedzCytat
kikimora
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 189
10/07/2013 1:29 am  

Jeżeli możesz poświęcić trochę pieniędzy i masz dostęp- poczęstuj ich czymś z tempehem, najlepiej wędzonym. To chyba najbardziej "mięsny" w smaku, wegański produkt, ale trochę trzeba za niego zabulić. Możesz go pokroić w kawałki, podsmażyć i dodać praktycznie do wszystkiego- np. wytrawnych tartaletek, makaronu z warzywami w orientalnym stylu, jakiejś sałatki (przy użyciu wegańskiego majonezu np. z fasoli mogłabyś nawet zrobić popularną sałatkę gyros).
Poza tym, sałatka ziemniaczana- taka typowa niemiecka "Kartoffelsalat", tez z użyciem wyżej wspomnianego majonezu. Są też inne majonezy wegańskie możliwe do przygotowania w domu, ale fasolowy moim zdaniem jest najsmaczniejszy. (przepis:
http://szpinakowawrozka.blogspot.com/2012/11/majonez-z-fasoli-nie-z-puszki-i-recenzja.html).
Jako przekąskę możesz sama zrobić różniste prażone orzechy w polewie, np. takie: http://www.jadlonomia.com/2012/12/karmelizowane-orzechy-na-sylwestra.html
Są naprawdę cudowne, tylko musisz je przygotować i zostawić do wyschnięcia dzień wcześniej, bo będą się kleić.
A może coś z kuchni hinduskiej? Zrób koftę z tofu: http://szpinakowawrozka.blogspot.com/2013/05/kofta-i-troche-bleblania.html Jest tak doprawiona, że nikt nie zgadnie, z czego ją zrobiłaś!
Za słodkości spokojnie możesz zrobić jakieś ciasto czekoladowe, jest mnóstwo przepisów w necie. Żeby było sezonowo, to dodaj do niego jakieś owoce, np. maliny. Krem do takiego ciasta możesz zrobić z namoczonych i zmiksowanych z jakimś słodzidłem i sokiem z cytryny nerkowców.

I nie wiem, co jeszcze Ci doradzić. Masz chociaż jakąś ogólną koncepcję, co byś właściwie chciała podać?


OdpowiedzCytat
303
 303
forumowicz
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 22
10/07/2013 7:40 pm  

A hot-dogi z parówkami sojowymi? 🙂 Tylko nic wspominaj, a się nie poznają i zjedzą bez uprzedzeń.

Do tego tortille z wędzonym tofu pokrojonym w słupki i wcześniej podsmażonym na oleju z dodatkiem przypraw - pycha. Zamiast tofu możesz też użyć ugotowanych i odsączonych kotletów sojowych, następnie namoczonych w jakiejś marynacie. Do tego oczywiście surówka.

Wszelkie makarony też powinny zdać egzamin, tak samo jak prościutka i pyszna zupa z czerwonej soczewicy.

Wszystkie te rzeczy mam już wypróbowane w towarzystwie 99% uzależnionym od mięsa i dały radę, a nawet bardzo smakowały.

PS. [url= http://www.youtube.com/user/ZombieGate]Jeśli język obcy angielski Ci nie obcy[/url]


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1839
10/07/2013 11:49 pm  

No i jeszcze z gotowych rzeczy: Polsoja robi mrożonki, zwłaszcza nuggetsy by tu się nadawały. Można jeszcze zrobić gołąbki z suszu sojowego, albo kupić flaki (ale nie wiem, co to miałaby być za impreza z flakami xD ).

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
SilentEnigma
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 152
16/07/2013 10:21 pm  

Może roślinne kotlety?
Puszka ma ogólną instrukcję robienia wegańskich kotletów:
http://puszka.pl/txt/kotletowy_samouczek.jsp
i całą masę konkretnych przepisów 🙂


OdpowiedzCytat
  
Praca