Stosunek n-6:n-3 powinien być równy 4:1 lub mniejszy. Taki stosunek posiadają:
olej z siemienia - 1:4
olej rzepakowy -2:1
orzechy włoskie - 4:1-5:1.
Spożywanie codziennie produktów zawierających odpowiedni stosunek n-6:n-3 pozwoli uzupełnić w diecie kwasy tłuszczowe. Pamiętajmy, aby produkty zawierające cenne kwasy tłuszczowe spożywane były na zimno, bez poddawania ich jakiejkolwiek obróbce termicznej. Tylko wtedy nie tracą cennych wartości odżywczych. U wegan i wegetarian największy problem jest z niedoborem omega-3 dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na spożywanie codziennie olejów z siemienia lub rzepakowego oraz orzechów.
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk
Katarzyna Fizia
Dietetyk_VivaLaVita.pl
Chodzi o to, że kwasów omega 6 jest wszędzie pełno i ich przeważnie dostarczamy w nadmiarze, a z dostarczaniem kwasów omega 3 jest problem. Dlatego jeśli spożywa się siemię lniane w których stosunek omega3 do 6 wynosi 4:1 to, a później spożywa się jeszcze inne tłuszcze roślinne, które zazwyczaj mają bardzo dużo kwasów omega 6, np. ziarna słonecznika, to w ostatecznym przeliczeniu proporcja wychodzi prawidłowo. 😉
Dokładnie tak, przypadkiem zapisałam kolejność odwrotnie 4:1.
Pozdrawiam,
Dietetyk
Katarzyna Fizia
Chodzi o to, że kwasów omega 6 jest wszędzie pełno i ich przeważnie dostarczamy w nadmiarze, a z dostarczaniem kwasów omega 3 jest problem. Dlatego jeśli spożywa się siemię lniane w których stosunek omega3 do 6 wynosi 4:1 to, a później spożywa się jeszcze inne tłuszcze roślinne, które zazwyczaj mają bardzo dużo kwasów omega 6, np. ziarna słonecznika, to w ostatecznym przeliczeniu proporcja wychodzi prawidłowo. 😉
Dietetyk_VivaLaVita.pl
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja