Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wchłanialność witaminy B12  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

SilentEnigma
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 152
19/09/2012 12:34 am  

Mam pytanie odnośnie wchłanialności witaminy B12 z suplementów. Spotkałam się z różnymi informacjami na ten temat, nie wiem, które są prawdziwe. Niektóre źródła mówią, że wchłania się ona zaledwie w 1%, inne, że początkowo w 50% a dopiero potem wchłanialność spada.
A jak wygląda wchłanialność tej witaminy z nabiału i jaj? Czy przykładowo: 1 jajko i jogurt 150 ml lub 200 ml mleka i 2 plasterki sera żółtego wystarczają aby pokryć dzienne zapotrzebowanie?
A jak to wygląda w przypadku produktów fortyfikowanych (np. mleko sojowe, płatki)?

[edytowane 18/9/2012 przez SilentEnigma]


OdpowiedzCytat
Dietetyk_VivaLaVita.pl
forumowicz
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 25
23/09/2012 10:14 pm  

Suplementowanie witaminy B12 zalecane jest u wegan. W przypadku, gdyby jej wchłanialność niebyła wystarczająca, szpitale byłyby pełne wegan z chorobliwym niedoborem. Jeśli badałaś poziom witaminy B12 (koszt badania ok. 35zł) w organizmie i jest on zbyt niski wtedy należy zastosować suplementację. Dostępne obecnie na rynku tabletki przeznaczone specjalnie dla wegan i wegetarian (nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego) w pełni pokryją zapotrzebowanie i uzupełnią niedobór.

Jeśli natomiast martwi się Pani o pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 w diecie tradycyjnymi produktami, to również w pełni są one wchłaniane i pokrywają zapotrzebowanie. Zestaw, który Pani podała zawiera wystarczającą ilość witaminy B12/dzień. Organizm posiada także kilkuletni zapas witaminy B12 i w przypadku braku jej odpowiedniej ilości w diecie pobiera ją z zapasów, które bardzo szybko się odbudowują.

Istnieje także teoria mówiąca o tym, że organizm ludzki sam wytwarza odpowiednią ilość witaminy B12. Przeciwnicy teorii mówią, że witamina mimo produkcji wydalana jest z kałem ze względu na odcinek jelita, w którym jest produkowana i nie może być wchłonięta. Nie wszystkie rodziny wegańskie suplementują witaminę B12, a jednak cieszą się zdrowiem i wysoką sprawnością fizyczną oraz umysłową.

Bardzo ciekawa jest również wegańska dieta Genmai-Saishoku oparta o ryż, warzywa, grzyby i warzywa morskie. Dzieci na tej diecie mają ten sam poziom witaminy B12 co dzieci stosujące tradycyjna dietę. Naukowcy nie potrafią wytłumaczyć w jaki sposób jest ona uzupełniana.

Proszę zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, wtedy jakakolwiek suplementacja nie będzie konieczna.

Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk
Katarzyna Fizia

Dietetyk_VivaLaVita.pl


OdpowiedzCytat
an
 an
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 360
23/09/2012 10:46 pm  

[b]Suplementowanie witaminy B12 zalecane jest u wegan. [/b]W przypadku, gdyby jej wchłanialność niebyła wystarczająca, szpitale byłyby pełne wegan z chorobliwym niedoborem. Jeśli badałaś poziom witaminy B12 (koszt badania ok. 35zł) w organizmie i jest on zbyt niski wtedy należy zastosować suplementację. Dostępne obecnie na rynku tabletki przeznaczone specjalnie dla wegan i wegetarian (nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego) w pełni pokryją zapotrzebowanie i uzupełnią niedobór.

Jeśli natomiast martwi się Pani o pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 w diecie tradycyjnymi produktami, to również w pełni są one wchłaniane i pokrywają zapotrzebowanie. Zestaw, który Pani podała zawiera wystarczającą ilość witaminy B12/dzień. Organizm posiada także kilkuletni zapas witaminy B12 i w przypadku braku jej odpowiedniej ilości w diecie pobiera ją z zapasów, które bardzo szybko się odbudowują.

Muszę się wtrącić, ponieważ z witaminą B12 sprawa nie jest taka oczywista. Wszystko zależy od indywidualnej diety danej osoby, od rodzaju diety wegetariańskiej, np ktoś na diecie owo-wegetariańskiej, a nawet na lacto-owo-wege ale z bardzo rzadko spożywanymi produktami mlecznymi, może doprowadzić do niedoboru witaminy B12.
Witamina B12 w diecie wege występuje głównie w produktach mlecznych, z samych jajek nie da się zapewnić odpowiedniej ilości, dlatego jeśli ktoś ogranicza produkty mleczne, powinien mieć świadomość tego, że za jakiś czas pojawią się niedobory tej witaminy.

ania


OdpowiedzCytat
Dietetyk_VivaLaVita.pl
forumowicz
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 25
23/09/2012 10:49 pm  

Oczywiście należy kontrolować zawartość tej witaminy w diecie. najlepiej raz w roku zrobić sobie proste badanie krwi, a także skonsultować z dietetykiem jadłospis. Sprawdzi on dokładnie zawartość witaminy w diecie i skoryguje jadłospis.

Pozdrawiam,
Dietetyk
Katarzyna Fizia

[b]Suplementowanie witaminy B12 zalecane jest u wegan. [/b]W przypadku, gdyby jej wchłanialność niebyła wystarczająca, szpitale byłyby pełne wegan z chorobliwym niedoborem. Jeśli badałaś poziom witaminy B12 (koszt badania ok. 35zł) w organizmie i jest on zbyt niski wtedy należy zastosować suplementację. Dostępne obecnie na rynku tabletki przeznaczone specjalnie dla wegan i wegetarian (nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego) w pełni pokryją zapotrzebowanie i uzupełnią niedobór.

Jeśli natomiast martwi się Pani o pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 w diecie tradycyjnymi produktami, to również w pełni są one wchłaniane i pokrywają zapotrzebowanie. Zestaw, który Pani podała zawiera wystarczającą ilość witaminy B12/dzień. Organizm posiada także kilkuletni zapas witaminy B12 i w przypadku braku jej odpowiedniej ilości w diecie pobiera ją z zapasów, które bardzo szybko się odbudowują.

Muszę się wtrącić, ponieważ z witaminą B12 sprawa nie jest taka oczywista. Wszystko zależy od indywidualnej diety danej osoby, od rodzaju diety wegetariańskiej, np ktoś na diecie owo-wegetariańskiej, a nawet na lacto-owo-wege ale z bardzo rzadko spożywanymi produktami mlecznymi, może doprowadzić do niedoboru witaminy B12.
Witamina B12 w diecie wege występuje głównie w produktach mlecznych, z samych jajek nie da się zapewnić odpowiedniej ilości, dlatego jeśli ktoś ogranicza produkty mleczne, powinien mieć świadomość tego, że za jakiś czas pojawią się niedobory tej witaminy.

Dietetyk_VivaLaVita.pl


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
24/09/2012 2:48 am  

A czy zamiast tabletek można stosować drożdże spożywcze? A jeżeli tak, to jaką ilość?


OdpowiedzCytat
an
 an
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 360
24/09/2012 3:34 am  

cienkun, po co to pytanie?

(lepiej napisz jaki miałeś wynik B12 - rozumiem, że w normie, ale chodzi o w miarę dokładne umiejscowienie na skali zakresu normy i przy jakiej diecie /suplach przez jaki czas)

[edytowane 23/9/2012 przez an]

ania


OdpowiedzCytat
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 0
24/09/2012 11:53 am  

[b

Witamina B12 w diecie wege występuje głównie w produktach mlecznych, z samych jajek nie da się zapewnić odpowiedniej ilości, dlatego jeśli ktoś ogranicza produkty mleczne, powinien mieć świadomość tego, że za jakiś czas pojawią się niedobory tej witaminy.

Możesz wytłumaczyć dlaczego twierdzisz że jajka to nie jest dobre zródło b12 ??

Jeśli ktoś jest na diecie wegetariańskiej a przyjmuje produkty mleczne gdzie surowiec pochodzi z produkcji przemysłowej to powinien sie zastanowić jaki jest powód dla którego przestał jeść "mięso"


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 3467
24/09/2012 12:02 pm  

Temat dotyczy dietetyki a nie ideologii.


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
24/09/2012 1:19 pm  

cienkun, po co to pytanie?

Jak to po co? 😮 Chciałem się dowiedzieć.

(lepiej napisz jaki miałeś wynik B12 - rozumiem, że w normie, ale chodzi o w miarę dokładne umiejscowienie na skali zakresu normy i przy jakiej diecie /suplach przez jaki czas)

No właśnie że nie w normie. 172
(Bez suplementów, przy diecie lakto-wegetariańskiej)

Ale co to ma do mojego pytania?

[edytowane 24/9/2012 przez cienkun]


OdpowiedzCytat
aniss
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 445
24/09/2012 2:21 pm  

Hmm.. podobno drożdże nie zawierają witaminy B12, ale ciekawa jestem zdania na ten temat pani dietetyk 😉


OdpowiedzCytat
Nantosvelta
forumowy expert
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1115
24/09/2012 7:30 pm  

Na diecie wegańskie suplementowałam witaminę B12, zażywając Vegevit B12, w którego skład wchodzą sproszkowane drożdże piwne.

Z tego co się dowiedziałam kilka lat temu, to np w średniowieczu nie było problemów z tą witaminą, bo ludzie tak nie dbali o higienę.
Była kiedyś debata na temat B12 na forum, warto poszukać i poczytać. Ja mało co pamiętam.

The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
24/09/2012 8:02 pm  

Ja też kiedyś używałem tych tabletek z drożdżami (jeszcze jako mięsożerca), ale nie pamiętam czy to była witamina z drożdży, czy drożdże tylko były jako dodatek.


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
24/09/2012 8:58 pm  

Do Vegevitu witamina B12 jest dodawana, drożdże jej nie zawierają.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
24/09/2012 9:11 pm  

Bellis kiedys wrzuciła taki link
[url] http://www.eioba.pl/a/2jdw/b-12-prawdy-i-mity [/url]

Oprócz suplementów dobrym źródłem witaminy B-12 są tzw. nutritional yeast (drożdże odżywcze). Dwie czubate łyżeczki albo jedna czubata łyżka stołowa zawierają mniej więcej tyle tej witaminy, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie.

[edytowane 24/9/2012 przez cienkun]


OdpowiedzCytat
an
 an
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 360
24/09/2012 11:35 pm  

Bellis kiedys wrzuciła taki link
[url] http://www.eioba.pl/a/2jdw/b-12-prawdy-i-mity [/url]

Oprócz suplementów dobrym źródłem witaminy B-12 są tzw. nutritional yeast (drożdże odżywcze). Dwie czubate łyżeczki albo jedna czubata łyżka stołowa zawierają mniej więcej tyle tej witaminy, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie.

Cienkun, czy Ty czytałeś ten fragment uważnie?

[b]nutritional yeast (drożdże odżywcze).[/b] to drożdże czasem fortyfikowane (wzbogacane) w wit. B12 tj z dodatkiem witaminy B12,
mniej więcej to samo co vegevit który jest również wzbogacany w tę witaminę
http://en.wikipedia.org/wiki/Nutritional_yeast

Tyle lat przewija się ten temat, że nie ma B12 w niezwierzęcych produktach jeśli nie została tam dodana (lub ewentualnie w żywności na której są ślady naturalnych nawozów lub innych rozkładających się szczątków)

A Twój przykład potwierdza (jako kolejny, bo znam już kilka takich), że nawet nie będąc weganinem i spożywając produkty mleczne, może być za mało witaminy B12 i trzeba supelementować, więc nie tylko na weganizmie.

[b]Grzesiu[/b]
w jajkach jest po prostu za mała dawka witaminy B12, by mogły one jedynie wystarczyć jako jej źródło, teoretycznie jedząc produkty mleczne na diecie wege można sobie zapewnić poziom mieszczący się w granicach normy, ale jak widzisz, nie każdemu się to udaje. Nie namawiam do jedzenia produktów mlecznych, sama stosuje dietę prawie owo-wege, bez mleka, ale to się wiąże z koniecznością suplementowania wit. B12, nie ma innej opcji, w jajkach jest jej za mało

[edytowane 24/9/2012 przez an]

ania


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny
  
Praca