Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Herbata a wegetarianizm  

  RSS

Aurea
początkujący
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 8
20/09/2012 10:40 pm  

W piramidzie żywienia wegetariańskiego herbata znajduje się w grupie produktów których należy unikać.
Jaki konkretnie negatywny wpływ może mieć herbata podczas diety wegetariańskiej? Jakie można stosować wobec niej zasady: kiedy ją pić i jakie rodzaje? Przez herbatę rozumiem tutaj wszystko co się parzy jak herbatę, tj różne rodzaje samej herbaty, rooibos, yerbę. Byłabym także wdzięczna za trochę informacji dotyczących zalecanych ziół (bo podobno nie wszystko ze wszystkim można łączyć ani pić w nieograniczonych ilościach). Będę wdzięczna 🙂

[edytowane 20/9/2012 przez Aurea]


OdpowiedzCytat
Mateusz91
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 136
20/09/2012 11:48 pm  

Nadmiar herbaty = nadmiar fluoru.
Nadmiar fluoru = fluoroza.

🙂


OdpowiedzCytat
Dietetyk_VivaLaVita.pl
forumowicz
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 25
23/09/2012 8:39 pm  

Należy pamiętać przede wszystkim, że produkty, które znajdują się na samej górze piramidy żywienia należy ograniczać lub spożywać z umiarem i rozsądkiem, a nie całkiem ich unikać. I tak obecnej w piramidzie Instytutu Żywności i Żywienia z 2009 r. na samej górze znalazł się tłuszcz. Nie oznacza to, że nie powinien występować w diecie w ogóle. Wręcz przeciwnie... symbolem tłuszczu nieopatrznie stała się butelka oleju roślinnego/oliwy, jednak powinien on gościć w naszej codziennej diecie.

Jeśli chodzi o herbatę zaliczana do używek, obciążająca organizm w świecie dietetyki jest herbata czarna. Wszystkie inne jej rodzaje odpowiednio zaparzone mogą być nawet lekarstwem. I tak herbata zielona, biała, czerwona, yerba mate i inne powinny być pite codziennie. Wybór herbaty powinien zależeć od preferencji smakowych, stanu zdrowia oraz efektu jaki chcemy uzyskać pijąc je.

Herbata zielona ma silne właściwości antyoksydacyjne oraz oczyszczające organizm. Powinna być pita codziennie w dużych ilościach. Jednak nie należy zapomnieć, że pita w większych ilościach ma działanie silnie pobudzające i moczopędne. Nie powinna być pita na kilka godzin przed snem. Zalecana jej ilość to nawet 5-10 filiżanek dziennie. Wybieraj herbaty wysokiej jakości i zaparzaj je zgodnie z instrukcją nawet jeśli odlewanie wody lub zalewanie herbaty lekko ostudzoną wodą wydaje Ci się bez sensu. Cały proces parzenia herbaty ma wpływ na jej smak i wydzielane substancje. Dobra zielona herbata ma niepołamane listki o charakterystycznym dla danego gatunku kolorze i aromacie.

Staraj się wybierać herbaty sypane, nie pakowane w torebki. Są to herbaty o dużo wyższej jakości niż te paczkowane. Obecnie sa dostępne także herbaty w torebkach produkowane z bawełnianych, naturalnych nici, sznureczki są przyszywane do torebek, a zawieszka produkowana z ekologicznego papieru i farb. Wpływa to na smak i zdrowotność herbaty. Torebki klejone z przyczepionym metalem sznurkiem i kolorową etykietką z pewnością nie wpłyną pozytywnie na nasz organizm.

Herbata czerwona (rooibos) ma właściwości termogeniczne, przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie. Jest bardzo zdrowa. Może być pita przed snem oraz przez dzieci ze względu na brak kofeiny w swoim składzie. Obfituje w żelazo oraz działa przeciw mdłościom. Jest bogata w antyutleniacze, obniża ciśnienie krwi. Może być także stosowana jako okład na rany. Pu-erh zawiera bardzo dużo mikroelementów. Im bardziej dojrzała tym bardziej bogata w cenne składniki.

Yerba-mate ma działanie pobudzające. Zawiera antyutleniacze. Obniża cholesterol, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i moczowy. Zaleca się jej picie osobom otyłym.

Jeśli chodzi o zioła należy pamiętać, aby nie łączyć ich bez zastanowienia. Najlepiej skonsultować się w sklepie zielarskim jaka mieszanka będzie odpowiednia w zależności od pożądanego efektu. Nie należy także zbyt długo pić jednego rodzaju ziół. Stosować należy się do wskazówek na opakowaniu i sukcesywnie zmieniać rodzaj ziół jeśli mają być pite jako jeden z codziennych napojów.

Polecam pić takie delikatne zioła jak pokrzywa, mięta, rumianek, szałwia, koper, bratek.

Niektóre herbatki z dodatkiem suszonych owoców, kwiatów i przypraw mają działanie uspokajające i odprężające. Wykluczanie herbaty z diety uważam za kompletnie nieuzasadnione, jeśli z przyczyn zdrowotnych nie ma takiej potrzeby. Należy jedynie dobrać odpowiedni jej rodzaj i zaparzać ją w odpowiedni sposób.

Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk
Katarzyna Fizia

Dietetyk_VivaLaVita.pl


OdpowiedzCytat
  
Praca