Siemię lniane zawiera kwasy Omega3. Są najlepiej przyswajalne, gdy się je zmieli. Ale bardzo szybko się ulatniają! Dlatego [b]nie należy kupowac już zmielonego siemienia[/b]. Nie ma ono takiej wartości.
Ja świeżo zmielone siemię dodaję do maślanki lub kefiru. Pychota 🙂
Forum o zdrowiu: http://www.zdroweczko.pl
Znalazłam w sieci przepis na masło słonecznikowe (wielbić autora 😀 ) Zawiera ono właśnie siemię lniane. Na początku używałam moździerzu, ale ostatnio udało mi się kupić świetny młynek. Len rządzi!
The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.
Ja robię masełko tak: 3/4 filiżanki nasion słonecznika, 1/4 filiżanki siemienia lnianego (podobno idealne proporcje Omega3 do Omega6 😎 )
Albo tak: 1/2 filiżanki słonecznika, 1/4 filiżanki siemienia, 1/4 filiżanki pestek dyni (jeszcze smaczniejsze 😎 )
Nasionka mielę w młynku do kawy, mieszam, dodaję mnóstwo majeranku i bazylii, zagęszczam oliwą, żeby powstała pasta (wersja light - z wodą zamiast oliwy). Wypas 🙂
Równie dobre jest masło sezamowe. Proporcje do słonecznika jak w wersji pierwszej, przyprawy: imbir i słodka papryka. Mniam! 🙂
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja