Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

siemię lniane  

Strona 2 / 2 Wstecz
  RSS

natalienne
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 165
22/07/2007 2:02 am  

"Ale najlepsze świeżo zmielone siemie lniane."
a jeśli jem nie zmielone, tylko np dodaję całe ziarenka do musli czy posypuję nimi kanapki to tez jest ok?


OdpowiedzCytat
Patrice
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 194
22/07/2007 10:39 pm  

Mnie siemie lniane pomogło jak miałam kłopoty z żołądkiem, jadłam je wtedy tylko gotowane z glutami 😉 tzn. z tą galaretką i niezbyt mi to smakowało. Myśle że jak skorzystam z waszych przepisów bedzie to bardziej zjadliwe 🙂


OdpowiedzCytat
jona
 jona
forumowicz
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 26
23/07/2007 7:55 pm  

A jak to jest z tym kupowanym już zmielonym???????????? Dużo wartości traci???? 😮


OdpowiedzCytat
bartekd
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 121
24/07/2007 3:28 pm  

Siemię lniane zawiera kwasy Omega3. Są najlepiej przyswajalne, gdy się je zmieli. Ale bardzo szybko się ulatniają! Dlatego [b]nie należy kupowac już zmielonego siemienia[/b]. Nie ma ono takiej wartości.

Ja świeżo zmielone siemię dodaję do maślanki lub kefiru. Pychota 🙂

Forum o zdrowiu: http://www.zdroweczko.pl


OdpowiedzCytat
pogodynkaa
rozmówca
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 98
04/08/2007 9:27 pm  

do twargu jest pyszne ! 😀

pogodynkaa


OdpowiedzCytat
Nantosvelta
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1115
27/08/2007 11:17 pm  

Znalazłam w sieci przepis na masło słonecznikowe (wielbić autora 😀 ) Zawiera ono właśnie siemię lniane. Na początku używałam moździerzu, ale ostatnio udało mi się kupić świetny młynek. Len rządzi!

The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.


OdpowiedzCytat
pogodynkaa
rozmówca
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 98
28/08/2007 2:02 pm  

Nantosvelta , pliz podziel sie przepisem na to masełko 😀
😉

pogodynkaa


OdpowiedzCytat
Kociaczek
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 168
28/08/2007 4:33 pm  

Ja robię masełko tak: 3/4 filiżanki nasion słonecznika, 1/4 filiżanki siemienia lnianego (podobno idealne proporcje Omega3 do Omega6 😎 )

Albo tak: 1/2 filiżanki słonecznika, 1/4 filiżanki siemienia, 1/4 filiżanki pestek dyni (jeszcze smaczniejsze 😎 )

Nasionka mielę w młynku do kawy, mieszam, dodaję mnóstwo majeranku i bazylii, zagęszczam oliwą, żeby powstała pasta (wersja light - z wodą zamiast oliwy). Wypas 🙂

Równie dobre jest masło sezamowe. Proporcje do słonecznika jak w wersji pierwszej, przyprawy: imbir i słodka papryka. Mniam! 🙂


OdpowiedzCytat
Nantosvelta
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1115
28/08/2007 9:48 pm  

No to widzę, że nie muszę się dzielić, Kociaczek mnie zastąpiła 😀
I na dokładkę dodała coś od siebie 😀
Smacznego (również dla mnie 😛 )

The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.


OdpowiedzCytat
Scansenmuseum
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 107
04/02/2010 1:19 am  

A ja mielę elektrycznie w starej ,znanej maszynie wielofunkcyjnej za czasów PRL "Katarzynie" .Czy dużo tracę przez to omega-3?
hmm...


OdpowiedzCytat
Strona 2 / 2 Wstecz
  
Praca