Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Cukier i jego odpowiedniki  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

Zafira
początkujący
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 9
15/11/2012 1:11 pm  

Co stosujecie zamiast cukru?.Jako, że musiałam odstawić cukier całkowicie ze względów zdrowotnych, zaczęłam poszukiwać jego zamienników i ku mojemu zadowoleniu jest sporo alternatyw dla cukru.M.in. stewia-najsłodsza roślina świata, Ksylitol-cukier brzozowy, Agawa, miodem też niektórzy słodzą, fruktozą, glukozą..itd.
Ja obecnie praktycznie nie piję herbaty,żebym musiała słodzić,ale jeśli już ją piję, to gorzka mi nie smakuje i wówczas używam syropu z agawy, jest przepyszny, ma konsystencję lejącego miodu i taki tez kolor.Agawa jest słodziuteńka i nie zmienia smaku herbaty, natomiast stewia jednak ingeruje w smak i zmienia go w dość nieznacznym stopniu,ale jednak.


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 2718
15/11/2012 1:15 pm  

Uwielbiam miód. Ale niestety to drogie upodobanie jest. Dobry miód sporo kosztuje, a w tych podróbkach dosładzanych, to ja nie gustuję. 😉


OdpowiedzCytat
Jeanette
forumowicz
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 31
02/12/2012 1:09 am  

Ja zupełnie odstawiłam cukier;) o białym mowy nie ma. herbatek piję dużo, ale głównie zielone, czerwone, białe. takie, których nie muszę słodzić. Jeżeli chodzi o żywność, wyeliminowałam słodycze z mojej diety;). Jakiś czas temu przepadałam za cukrem brzozowym, jest godny polecenia. niestety nie wszędzie dostępny;/ A kawa z miodem jest przepyszna;)


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 2718
02/12/2012 1:19 am  

A czemu odstawiłaś cukier, jeżeli wolno spytać?


OdpowiedzCytat
Jeanette
forumowicz
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 31
06/12/2012 11:12 pm  

tak po prostu... nie uważam, żeby słodzenie było potrzebne. przynajmniej mam zdrowe zęby i u dentysty nie byłam od 9 roku życia 🙂 jem go przecież w owocach i różnych smacznych przetworach;)


OdpowiedzCytat
Zafira
początkujący
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 9
05/01/2013 5:13 pm  

Odstawiłam cukier z powodu candidy i częstych pleśniawek w buzi.


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
19/04/2015 1:11 am  

Jaki napój byście wybrali: ryżowo-waniliowy czy sojowo-waniliowy? Ten drugi jest dosładzany, ale finalnie ma mniej cukru prostego w 100 gramach.

Dołączam wartości odżywcze obydwu:

http://www.fatsecret.pl/kalorie-warto%C5%9Bci%C2%A0od%C5%BCywcze/enerbio/nap%C3%B3j-sojowy-o-smaku-waniliowym/100ml

http://sklep.rossnet.pl/Produkt/Enerbio-napoj-ryzowy-o-smaku-waniliowym-1-l,118729,4832,5563

Na rzecz sojowego przemawia zawartośc białka, no i chyba smak- jest słodsze i bardziej waniliowe :).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Samanya
bywalec
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 497
19/04/2015 1:41 am  

Chyba ryżowy. "Mleka w szklance" nie piję nigdy, ale gdybym miała wybrać czy wypić je słodkie czy nie to wybrałabym niesłodzone. Nie lubię słodkich mlecznych napoi, kakao piję gorzkie, kawę i herbatę też. Słodkie tylko soki 🙂


OdpowiedzCytat
aniss
bywalec
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 445
19/04/2015 2:44 am  

Mleko ryżowe smakuje jak woda.

Ja wybrałabym sojowe dosładzane. Na szczęście nie boję się cukru i jakoś mi nie szkodzi, próchnicy nigdy w życiu nie miałam.


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
19/04/2015 3:05 am  

Ja przeważnie używam do zbożowych budyniów (przy żadnym już nie dosładzam), no i do kakao (w przypadku sojowego już nie słodzę).
Jeden kartonik w przypadku budyniu mam na trzy razy, jak piję kakao to na dwa (lubię dużo na raz, a przede wszystkim mam ulubiony kubek w pojemności 500 ml 😉 ).

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
czarymary
bywalec
Dołączył: 8 lat  temu
Posty: 162
15/06/2015 9:17 pm  

Najlepiej dosładza mi się syropem z agawy, lubię również syrop klonowy a tak to suszone owoce 🙂


OdpowiedzCytat
kot_w_kapeluszu
świeżaczek
Dołączył: 7 lat  temu
Posty: 2
21/01/2016 4:15 pm  

Ja używam stewii. Na początku smakuje dziwnie, ale można się przyzwyczaić.


OdpowiedzCytat
ewinka
początkujący
Dołączył: 6 lat  temu
Posty: 13
20/03/2016 1:51 pm  

Właśnie ostatnio stewia bardzo modna ,ale gdzie ją kupić?


OdpowiedzCytat
nightrunnerka
początkujący
Dołączył: 6 lat  temu
Posty: 7
01/06/2016 8:23 pm  

ja też odstawiłam cukier już ponad rok temu 🙂 na początku nie było łatwo, ale po kilku tygodniach się przyzwyczaiłam. teraz odnoszę wrażenie, że wszystko, co zostało choćby minimalnie posłodzone jest dla mnie strasznie słodkie. niemniej jednak, kiedy już muszę słodzić to używam stewii. mam to szczęście, że moja kuzynka pracuje w sklepiku z produktami eko i przynosi mi stweię, gdy tylko jej potrzebuję. Słyszałam też, że można ją bez problemu kupić w sieci marketów mila, ale nie sprawdziłam tego osobiście 🙁
słyszałam ostatnio, że można używać do słodzenia (szczególnie deserów) melasy z trzciny cukrowej, ale jeszcze nie udało mi się jej wypróbować. Czy ktoś używał może melasy i zechciałby podzielić się swoją opinią na ten temat?

OlkaM


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
02/06/2016 12:50 am  

A czy próbował ktoś cukru kokosowego? Jak smakuje? Trochę drogi, więc najpierw chciałabym poznać opinie.

O, i jeszcze proszę o opinie na temat ksylitolu. Na stewie jednak się nie skuszę, słyszałam wiele różnych opinii, a chcę czegoś zupełnie neutralnego w smaku (głównie do słodzenia kakao na mleka sojowym, herbat nie słodzę).

[edytowane 1/6/2016 od hipiska]

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny
  
Praca