Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Z ogromną przyjemnością przesyłam przepis z którego jestem bardzo dumna! 🙂 Niesamowite jest, jak kuchnia wegańska i bezglutenowa jest prosta. Wystarczy zmieszać kilka składników i zawsze wychodzi coś innego, fajnego, ciekawego i pysznego. Wbrew pozorom jest dużo prostsza od tradycyjnej.

Ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Można upajać się wtedy nieziemsko pyszną i gorącą czerwienią malin oblewającą kakaowe sąsiedztwo kruszonki. W połączeniu ze słodyczą banana, obsypanego aromatycznym cynamonem, robi się niebezpiecznie kusząco. Może nawet okazać się, że jeden kawałek to o wiele za mało dla nieposkromionej chęci doświadczania rozkoszy i poezji smaków zawartej w cieście.

Składniki:
– 100 g mąki gryczanej
– 200 g mąki owsianej bezglutenowej
– 100 g mąki kukurydzianej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 50 g oleju kokosowego
– 4 banany
– 1 płaska łyżeczka sody
– 10 łyżek ksylitolu
– 2 czubate łyżki kakao
– 200 ml mleka roślinnego
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)
– puder z ksylitolu

Sposób wykonania:
1. Mieszamy suche składniki (mąki, sodę, kakao, 5-7 łyżek ksylitolu), dodajemy mleko, pokrojone 2 banany oraz olej kokosowy i zagniatamy ciasto.
2. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (22-25 cm), obsypaną mąką, wykładamy ⅔ ciasta. Robimy to tak jak w przypadku tradycyjnej szarlotki, rozkruszając ciasto na małe kawałki. Można to zrobić, posypując je każdorazową mąką gryczaną i rozdrabniając w palcach.
3. Tak przygotowany spód wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
4. Po tym czasie na podpieczony spód wysypujemy opakowanie malin, delikatnie ugniatamy i posypujemy cukrem.
5. Na maliny układamy 2 pokrojone na cienkie plastry banany. Posypujemy cynamonem oraz wanilią i przykrywamy pozostałym, rozkruszonym w palcach ciastem.
6. Wkładamy do piekarnika na około 30- 40 minut.
7. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie ozdabiamy owocami.

Nadesłała: Ewa Ługowska
Wegetarianie.pl