Razowa pita z falafelami, pieczonym burakiem i sosem jogurtowym
Zielenina, Zielenina_blog@o2.pl




Razowe pity, na 10 sztuk:

Składniki:

  • 250 g razowej mąki, na przykład orkiszowej
  • 200 g jasnej mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250-280 g letniej wody
  • 5 łyżek oleju/oliwyt
  • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania:

    W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy pozostałe składniki w tym 4 łyżki oleju. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dzielimy je na 10 równych części, z których formujemy 10 okrągłych bułek. Odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem. Piekarnik z dwoma blachami w środku nagrzewamy do 230 stopni. Każdą bułkę rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 10-12 cm. Przekładamy je na rozgrzane blachy, pieczemy ok. 10 minut aż się ładnie zrumienią i napuszą. Ciepłe pity smarujemy pozostałą łyżką oleju/oliwy.

    Falafele, na ok. 20 sztuk

    Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy namoczonej na noc
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli albo 2 szalotki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Ciecierzycę odcedzamy, przelewamy świeżą wodą. Mielimy w blenderze na gładką masę razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy przyprawy i pietruszkę. Formujemy falafelki i smażymy na głębokim tłuszczu - robię to w małym rondelku żeby nie zużywać hektolitrów oleju, smażę po 4 sztuki. Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy.

    Sos jogurtowy:

    Składniki:

  • 1 szklanka gęstego, naturalnego jogurtu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Wszystkie składniki łączymy w miseczce, gotowe.


    Przygotowujemy kanapki:
    4 pity
    8-10 falafeli
    1 duży, upieczony burak
    sos jogurtowy
    garść rzeżuchy

    Pity nacinamy głęboko, ale nie do końca. Obie części bułki smarujemy grubo sosem. Nakładamy tyle falafeli ile się zmieści (2-3), na to grube plastry pieczonego buraka. Wszystko polewamy dodatkową porcją sosu, dopychamy ;-) rzeżuchą i jemy - najlepiej bez świadków, bo nie ma szans zachować godności i się nie upaprać ;-) Polecam!




  • 2013 ©  Wegetarianie.pl
    http://www.wegetarianie.pl/