Wegetarianie.pl
Portal Wegetarian
  Witaj Gość  Rejestracja | Logowanie
     

WIADOMOŚCI

CZYTELNIA

KUCHNIA

ARCHIWUM


 < marzec, 2017 > 
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

WEGETARIANIE.PL

Frytki korzenne z pieca *, Kasia
.: Data publikacji 21-01-2016 :: Odsłon: 901 :: Zrecenzuj :: Drukuj bieżącą stronę :: Drukuj wszystko:.



Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby frytek. Ale jeśli unikasz ziemniaków, to seler, korzeń pietruszki i marchew świetnie je zastąpią. Jest to też dobra metoda na niejadka: gdy dziecko nie przepada za warzywami, chętniej zje je w tej formie.

Pieczenie wydobywa fajną słodkość korzennych roślin. Pasują jako dodatek do dania lub przekąska sama w sobie.

Składniki:

  • 0.25 kg marchewki
  • 0.5 kg korzenia pietruszki
  • 0.25 kg selera korzennego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 5 łyżek oliwy

    Sposób przygotowania:

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni.
  • Umyć dokładnie warzywa i obrać je. Pokroić w słupki. Jeśli chcesz uniknąć brązowienia selera, zanurz go na chwilę w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny.
  • Do wielkiej miski nalać 3 łyżki oliwy, wrzucić do niej wszystkie warzywa. Posolić, popieprzyć do smaku, dodać bazylię i wymieszać.
  • Blachę natłuścić oliwą i wyłożyć frytki.
  • Piec do złotego koloru (około 20 minut).



    Sposób przyrządzenia inspirowany przepisem na www.homemaker.pl/frytki-z-selera-z-piekarnika


  • .: Powrót do działu Przystawki :.



    .: Powrót do strony głównej przepisów :.



    .: Powrót do strony głównej serwisu Kuchnia.Wegetarianie.pl :.

    PRZECZYTAJ

    SONDA

    Twoje ulubione mleko roślinne

    Ankieta dla zarejestrowanych użytkowników. Dołącz do nas. Zarejestruj się już dziś!

    [ Wyniki | Ankiety ]

    Głosów: 295 | Komentarze: 3

    Forum Kuchnia

    NOWE ARTYKUŁY

    © 2005-2017 Wegetarianie.pl   Wszelkie prawa zastrzeżone