Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Paradoksalnie jest bardziej znana w Stanach Zjednoczonych niż Chinach:) Danie to zostało wymyślone w Nowym Jorku przez chińskiego emigranta z Hunanu Peng Jia i nazwane na cześć chińskiego polityka. W Stanach Generał Tso kojarzony jest z chińską potrawą, a w Chinach z wojną. Oryginał nie jest wegański, szybko można sobie z tym poradzić i zastąpić produkty niewegańskie wegańskimi. A co najlepiej zastąpi nam mięso? Oczywiście tofu!:) . A wiec do dzieła:)

Do wykonanie potrawy Generała Tso potrzebujemy:

Dodatki:
torebka brązowego lub białego ryżu
brokuły
śnieżną fasolkę
wiązkę zielonej cebulki (tylko zieloną część) garść papryczek słodko- kwaśnych w kształcie kropli lub 4-5 papryczek chilli
sezam

Do przygotowania tofu potrzebujemy:
1 kostkę bardzo twardego tofu

Marynata do tofu:
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki lub 1 łyżeczkę sproszkowanego czosnku
łyżeczkę cebuli w proszku
4 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka syropu klonowego

Do obtoczenia tofu:
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Do smażenia: 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Do przygotowania sosu potrzebujemy:
3 łyżki oleju sezamowego
szczypta imbiru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu ryżowego
3- 4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżkę wody

Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy i odstawiamy. Gotujemy ryż, brokuły, groszek i pozostawiamy do wystygnięcia. Aby z tofu pozbyć się wody owijamy je czystym ręcznikiem papierowym i przyciskamy z góry czymś ciężkim i pozostawiamy na 10 minut. Gdy tofu jest już odsączone, należy pokroić je w kostkę, połączyć z sosem sojowym, czosnkiem, sproszkowaną cebulą, olejem sezamowym, syropem klonowym, delikatnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Do tak zamarynowanego tofu stopniowo dosypujemy skrobię kukurydzianą, wszystko ze sobą mieszamy, tak aby tofu było dobrze obtoczone w marynacie i skrobi kukurydzianej. Następnie należy obsmażyć każdą kostkę z czterech stron na oleju rzepakowym, aż się tofu zarumieni. Zieloną cebulkę i papryczkę lekko podsmażyć na oleju sezamowym, następnie dodać wcześniej przygotowany sos oraz tofu i smażyć jeszcze wszystko razem jakieś 2-3 minuty. Tak przygotowane tofu posypujemy sezamem i podajemy z brokułami, fasolką i ryżem. Smacznego:)

Autorka: KATARZYNA HALICKA
Przepis konkursowy Wegetarianie.pl