Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka glonów wakame lub kombu
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu

Marynata do tofu:

  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju

Dodatki do zupy:

  • 1 kostka 180g tofu naturalnego
  • 4 pieczarki
  • 2 marchewki
  • 2 rzodkiewki
  • kapusta pekińska
  • szczypior
  • natka pietruszki
  • sezam do posypania ulubiony makaron

Przygotowanie:

Ramen – w garnku podgrzewamy olej na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz pokrojony w plastry imbir. Gdy warzywa lekko się podsmażą, zalewamy je bulionem i dodajemy glony. Gotujemy 30 min. Po tym czasie odcedzamy warzywa i dodajemy sos sojowy oraz pastę miso.

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tofu – wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, tofu kroimy na plastry lub w kostkę (w zależności od upodobań) obtaczamy w marynacie i smażymy na suchej patelni, aż dobrze się zarumieni.

Pieczarki kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor. Marchew i rzodkiew kroimy w cienkie plastry.  Kapustę kroimy w paski. Szczypior i natkę siekamy. Na dnie szerokiej miski układamy makaron, następnie tofu oraz pozostałe składniki.

Posypujemy szczypiorkiem, natką i sezamem. Całość zalewamy gorącym ramenem. Smacznego 🙂

Nadesłała: Paulina Krzyżanowska
Przepis z Wegetarianie.pl