Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Senapssill to dla mnie smak z dzieciństwa, z czasów wyjazdów na wakacje z dziadkami do Szwecji. Moja wersja z selerem zamiast śledzia, ku zaskoczeniu wszystkożernej rodziny, wcale nie ustępuje w smaku oryginałowi. Do tego jest tańsza i banalnie prosta w wykonaniu. Proporcje można dowolnie modyfikować pod własny gust.

Składniki:

  • 1 korzeń selera
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 ml musztardy sarepskiej
  • 100 ml majonezu wegańskiego
  • 1-2 pęczki świeżego koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól

Sposób wykonania:

Ugotować selera (opcjonalnie z zielem angielskim, liściem laurowym, glonem nori jeżeli komuś zależy na rybnym posmaku). Pokroić go na kawałki (takie ok. 3-4cm – byle wygodne do szamania). Posiekać drobno cebulę i koperek. Wymieszać wszystko, zamknąć w słoiku, wstawić do lodówki żeby się „przegryzło”. To ostatnie jest najtrudniejsze, bo jest pyszny już po zrobieniu.

Nadesłała: Alicja
Przepis z portalu Wegetarianie.pl