Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis na pyszny, jaglany sernik z orzechami, w smaku przypominający popularny batonik snikers.

Składniki na spód:

  • szklanka niesolonych orzechów ziemnych
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki dobrej jakości kakao
  • świeże daktyle (kilkanaście sztuk)
  • łyżka oleju kokosowego

Masa serowa:

  • szklanka ugotowanej na miękko kaszy jaglanej
  • szklanka namoczonych na noc nerkowców
  • 2-3 łyżki masła orzechowego bez cukru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Karmel:

  • suszone daktyle (około 150-200 gram)
  • 2-3 łyżki masła orzechowego

Na wierzch:

  • orzechy (mogą być solone)
  • gorzka czekolada

Sposób wykonania:

Składniki na spód miksujemy w malakserze aż do uzyskania plastycznej masy.
Spód tortownicy (u mnie 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz.
Wylepiamy dno masą orzechową i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
W malakserze miksujemy nerkowce, sok z pomarańczy i syrop z agawy.
Dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną i pozostałe składniki.
Miksujemy aż masa będzie gładka.
Wylewamy na schłodzony wcześniej orzechowy spód i ponownie wkładamy do lodówki.

Aby przygotować karmel miksujemy daktyle z masłem orzechowym.
Dobrze jest daktyle wcześniej namoczyć w wodzie.
Karmelem smarujemy wierzch jagielnika. Posypujemy fistaszkami.
Rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i wylewamy małą strużką na ciasto robiąc esy floresy 😉
Wkładamy do lodówki żeby ciasto stężało na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Autorka: Justyna Brandys