Podziel się!Share on Facebook1Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Lista szkodliwych i podejrzanych składników E dodawanych lub stosowanych do produkcji żywnosci, jako konserwanty, barwniki, pigmenty, antyutleniacze, stabilizatory, zagęszczacze.

Symbol E Nazwa Zastosowanie (m.in.) Uwagi
Barwniki i pigmenty
E 102 tartrazyna napoje w proszku, esencje
owocowe, musztarda
NIEBEZPIECZNY
E 103 ZABRONIONY
E 104 żółcień chinolinowa niektóre wyroby cukiernicze szkodliwy w dużych
ilościach
E 105 ZABRONIONY
E 110 żółcień pomarańczowa marmolady, żele,
guma do żucia
NIEBEZPIECZNY
E 111 ZABRONIONY
E 120 karmin / kwas karminowy różne NIEBEZPIECZNY
E 122 azorubina, chromotrop dżemy i marmolady
wiśniowe, budynie,
lody, polewy
podejrzany
(zabroniony w Polsce)
E 123 amarant różne NIEBEZPIECZNY
(w niektórych krajach
zabroniony)
E 124 róż koszenilinowa cukierki pudrowe NIEBEZPIECZNY
E 125 ZABRONIONY
E 126 ZABRONIONY
E 127 erytrozyna /
tetrajodofluoresceina
wiśnie koktailowe,
owoce kandyzowane
NIEBEZPIECZNY
E 130 ZABRONIONY
E 131 błękit patentowy kosmetyki, drażetki NIEBEZPIECZNY
(możliwe działanie
rakotwórcze)
E 141 zwiazek miedziowy
chlorofilu
barwienie groszku
konserwowego
podejrzany
E 142 zieleń lisaminowa barwienie słodyczy NIEBEZPIECZNY
(rakotwórczy)
E 150 karmel wyroby cukiernicze podejrzany
E 151 czerń brylantowa barwnik słodyczy żelowych podejrzany
E 152 ZABRONIONY
E 171 dwutlenek tytanu guma do żucia, drażetki,
pasta do zębów
podejrzany
(zabroniony w Polsce)
E 172 wodorotlenek żelaza stosowany rzadko podejrzany
E 173 glin / aluminium dekoracja słodyczy podejrzany
Konserwanty
E 210, 211, 212,
213, 214, 215,
216, 217, 218, 219
benzoesany m.in. napoje gazowane,
marynaty, konserwy
NIEBEZPIECZNE
(możliwe działanie
rakotwórcze)
E 220 dwutlenek siarki soki, koncentraty szkodliwy
E 221, 222, 223,
224, 226, 227
siarczany, wodosiarczany,
pirosiarczany
różne NIEBEZPIECZNE
E 230, 231, 232, 233 difenyl / bifenyl,
fenol, fenolan
stosowany do
zabezpieczania skórki
owoców cytrusowych
NIEBEZPIECZNE
E 234 niazyna sery topione, antybiotyki podejrzny
E 239 heksamina różne NIEBEZPIECZNY
(możliwe działanie
rakotwórcze)
E 249, 250 azotyny sodu i potasu szkodliwe
(powoduja nadcisnienie)
E 251 azotany sodu m. in. sery topione
E 252 azotan potasu sery topione
Antyutleniacze,
stabilizatory
E 310, 311, 312 gallusany: propylu,
oktylu, dodecylu
płatki ziemniaczne,
guma do żucia
szkodliwe w dużych
ilościach
E 320 butylo-hydroksy-anizol biszkopty,
tłuszcze piekarskie
szkodliwe
(wpływa niekorzystnie
na poziom cholesterolu)
E 321 butylo-hydroksy-toluen guma do żucia,
opakowania żywności
E 330 kwas cytrynowy różne NIEBEZPIECZNY
( możliwe działanie
rakotwórcze)
E 338 kwas fosforowy napoje szkodliwe
(zakłócanie procesu
trawienia)
E 339, 340, 341 odmiany kwasu
ortofosforowego
sery, proszek do pieczenia
Zagęszczacze
(emulgatory)
E 407 karagen desery mleczne,
galaretki w proszku,
dżemy, keczup
szkodliwy
(zakłócanie procesu
trawienia)
E 422 glicerol, gliceryna wyroby cukiernicze podejrzany
E 450, 451a, 451b fosforany, polifosforany sery topione szkodliwe
(zakłócanie procesu
trawienia)
E 507 kwas solny podejrzany
E 524 wodorotlenek sodu słone paluszki środek o działaniu żrącym
Lista została przygotowana w oparciu o kilka opracowań. W przypadku niektórych dodatków „E” istniały różnice w ocenie szkodliwości, stąd możliwość wystąpienia pewnych niedokładności.

Zobacz również:
Składniki wegańskie, wegetariańskie oraz składniki pochodzenia zwierzęcego w żywności