Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Czy wiecie, że zielone szparagi można jeść na surowo? Są delikatne w smaku i bardzo chrupiące! Korzystając z krótkiego sezonu na szparagi wzięłam od razu dwa pęczki, żeby trochę poeksperymentować, póki są. Z racji tego, że staram się jeść w większości na surowo i brakuje mi czasem pomysłów na dania obiadowe, postanowiłam spróbować ich bez obróbki cieplnej. Ku mojemu zdziwieniu okazały się delikatne w smaku i chrupkie. Aby podkreślić ich smak zrobiłam do nich wegański sos „serowy” do którego potrzebne wam będą:

  • 1/4 kubka namoczonych nasion słonecznika
  • 1/4 kubka namoczonych nerkowców
  • 1 duża łyżka musztardy (najlepiej własnej roboty z ziaren gorczycy)
  • 1/4 kubka płatków drożdżowych
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, sól czarna, pieprz, papryka wędzona, ulubione przyprawy
  • woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Najlepiej podawać z dużą ilością pomidorków koktajlowych.

Śpieszcie się zrobić to danie, bo sezon się kończy! Smacznego 🙂

Nadesłała: Paulina Głód
Przepis z portalu Wegetarianie.pl