Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kociołkowanie a la Ewa Hangel to nie tylko gotowanie, to także nowy styl weekendowego wypoczynku, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która przypadnie do gustu każdemu, bo ktoś, kto raz spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś nietuzinkowego i niesztampowego dla siebie.

Vege kociołkowanie to pasja wspólnego gotowania w plenerze, to wspólne celebrowanie spotkań z bliskimi przy kociołku, w wersji wegetariańskiej i wegańskiej, to sposób na pyszne vege dania jednogarnkowe przygotowywane w kuchni. Ludzie uwielbiają, łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne dania, bo przecież wszyscy kochamy dobrze i zdrowo zjeść.

KUP KSIĄŻKĘ >>
Kup książkę

Autorka zaczęła eksperymentować z daniami wegetariańskimi, w najlepszym możliwym połączeniu – dobrze doprawione, zdrowe jednogarnkowe, właśnie z kociołka, w dobrym towarzystwie przy ognisku. Okazało się to strzałem w dziesiątkę!

Vege bigos z papryką chilli i soczewicą
Liczba osób: 6
Kociołek: 10-litrowy

Składniki:
• 0,5 kg zielonej soczewicy
• 3 kg kiszonej kapusty (bez marchewki)
• 4 cebule
• 2 garści suszonych grzybów leśnych
• 6 listków laurowych
• kilkanaście ziaren ziela angielskiego
• 2 łyżki słodkiej papryki
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• 1 czubata łyżeczka papryki chilli
• woda
• sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebulkę kroimy w kostkę, wrzucamy do kociołka na rozgrzany olej. Gdy się zeszkli, zalewamy bulionem i wrzucamy soczewicę wraz z przyprawami. Uzupełniamy wodą i gotujemy przez około godzinę na sporym ogniu, mieszając. W tym czasie możemy pokroić kapustę. Po godzinie dodajemy kiszoną kapustę i grzyby. Gotujemy jeszcze przez około 30 minut, doprawiamy do smaku, dodajemy papryczkę chilli.
Gotowe!

Ewa Hangel – autorka książek kulinarnych. W gotowaniu szuka nie elegancji i wyrafinowania, ale łatwości wykonania oraz wspaniałych, intensywnych smaków. Wielbicielka gotowania w jednym garnku.

VEGE KOCIOŁKOWANIE
Wydawnictwo Studio Emka
Ilość stron: 136
Format: 145×220 mm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-65068-36-1
Rok wydania: 2017
Cena: 29 zł