Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego
  • 50 g cukru
  • 50 g oleju lub roztopionego i przestudzonego masła roślinnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść rodzynek

Sposób wykonania:

Z mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając tłuszcz. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut lub do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie chwilę wyrabiamy, dodajemy rodzynki i przekładamy do uprzednio posmarowanej masłem roślinnym i posypanej mąką formy. Nakrywamy ponownie ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (z funkcją termoobiegu) i pieczemy około 35 minut. Po upieczeniu i lekkim wystygnięciu babkę wyjmujemy z formy aby dobrze wystygła po czym polewamy lukrem lub ozdabiamy wg uznania, np. rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego!

Nadesłała: Joanna Łaszczewska
Przepis z portalu Wegetarianie.pl