Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przesyłam przepis na wegańską wersję zupy Bogracz. Idealna na chłodniejsze dni. Wg mnie jest to recyklingowa zupa ponieważ przepis ten często modyfikuję pod względem zawartości lodówki 😉

Składniki:

Cebula
Papryka
Pieczarki
Pomidory lub pulpa pomidorowa
Ziemniaki
Ciecierzyca ugotowana
Przyprawy:
Czosnek, wędzona papryka, chilli, słodka papryka, kumin, sol, pieprz, ziele
angielskie, liść laurowy

Na kluski lane:
Woda
Mąka (u mnie orkiszowa razowa)
Sol

Wykonanie:

Pokrojoną cebulę wrzucam na olej, po kilku minutach dodaję paprykę oraz wyciśnięty czosnek. Podsmażam wszystko, następnie wrzucam pokrojone świeże pomidory lub pomidorową pulpę. Przez ok 10 min duszę całość pod przykryciem a następnie zalewam woda lub bulionem (ok 1 litr). Dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, pieczarki, ciecierzycę, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, wędzoną i chilli. Wszystko razem gotuje na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Na kluseczki mieszam mąkę, wodę i sól, aby powstała gęsta i plastyczna masa. Za pomocą rozgrzanej w zupie łyżki nabieram trochę tej masy i wkładam do gorącej zupy. Razem z kluskami gotuję jeszcze wszystko ok 10 min.
Tak naprawdę do tej zupy można dodać wszystko co ma się pod ręką. Seler, pietruszkę, marchewkę, tofu…

Nadesłała: Natalia Kantorska
Przepis z portalu Wegetarianie.pl