Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 1 szklanka suchej cieciorki
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 150 ml oleju
  • ½ szklanki uprażonego na patelni słonecznika
  • 1 kopiasta łyżeczka cząbru
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szklanki wody do kaszy jaglanej
  • ok. ½ szklanki wody do masy pasztetowej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy obficie wodą i moczymy 12 h np. na noc. Następnie płuczemy i gotujemy ok. 1,5 h.
Kaszę jaglaną zalewamy dwoma szklanki wody i gotujemy na małym ogniu aż zmięknie. Na patelni podsmażamy (ok. 2 minuty) pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę, razem z zielem angielskim, liściem laurowym, cząbrem, lubczykiem, kminem rzymskim. Wyjmujemy ziele i liść laurowy.

Łączymy ciecierzycę, kaszę jaglaną, cebulę i marchewkę oraz przyprawy – mieszamy i blendujemy dodając olej i wodę, sos sojowy aż do uzyskania gładkiej masy. Masa powinna być średniej gęstości. Dodajemy ziarno słonecznika, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy łyżką. Dodajemy sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Smak powinien być bardzo wyrazisty.

Przekładamy do foremki posmarowanej olejem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut. Kroimy po pełnym wystudzeniu.

Autor: Wegewakacje.pl

Jeśli chcecie posmakować wegańskiej kuchni, wziąć udział w warsztatach gotowania i zrelaksować się w pięknym górskim otoczeniu – zapraszamy na WEGE WAKACJE!