Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Proporcje na dużą prostokątną formę do pieczenia.

Składniki na ciasto:

  • ćwierć kg mąki pszennej
  • 100 gram mąki ziemniaczanej
  • 100 gram cukru pudru
  • 200 gram zimnej margaryny wegańskiej, np. alsan lub 100 gram oleju kokosowego

Składniki na masę:

  • 400 gram chałwy wegańskiej
  • puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • około 200 gram dowolnych orzechów (najlepiej różne)

Składniki  na wierzch:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka mleka kokosowego
  • orzechy, migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do suchych składników dodać margarynę lub olej kokosowy. Posiekać i połączyć składniki. Jeżeli będzie za suche, dodać odrobinę zimnej wody. Wyrobić szybko ciasto.
Formę natłuścić i rozprowadzić równo warstwę ciasta.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około pół godziny.

Rozdrobnić chałwę, wymieszać ją dokładnie ze śmietaną kokosową i orzechami. Wyłożyć na ostudzony spód ciasta.

Czekoladę pokruszyć i mieszając podgrzewać w garnku z łyżką oleju kokosowego i śmietany kokosowej. Uzyskaną masę czekoladową od razu rozprowadzić na warstwie chałwy.
Udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.

Autor: Wegewakacje.pl

Jeśli chcecie posmakować wegańskiej kuchni, wziąć udział w warsztatach gotowania i zrelaksować się w pięknym górskim otoczeniu – zapraszamy na WEGE WAKACJE!