Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 1,5 litra wody (potrzebny będzie litr wywaru, ale lepiej zagotować więcej, bo trochę wyparuje)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora (15cm jasnej części)
  • pół selera
  • 5 listków laurowych
  • 5-10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta lubczyku
  • 10 gr agaru
  • puszka zielonego groszku
  • 3-4 ogórki kiszone
  • kostka naturalnego tofu
  • ulubiona przyprawa do tofu (ja dałam przyprawę do kurczaka)

Sposób wykonania:
Zagotować wodę z marchewką, pietruszką, porem, selerem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, olejem, solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw (około godziny). Pod koniec gotowania dodać lubczyk. Przelać bulion przez sitko do drugiego garnka, tak aby znalazł się w nim 1 litr płynu, w którym należy rozpuścić 10 gram agaru według przepisu na opakowaniu. Groszek odcedzić, a marchewkę i ogórka pokroić w kosteczkę. Pozostałe warzywa z wywaru można zużyć do czegoś innego. Tofu odsączyć i podsmażyć z ulubioną przyprawą (może być sucha patelnia lub z odrobiną oleju). Następnie do kubeczków lub miseczek wsadzić warzywa i tofu oraz zalać ostudzonym bulionem. Wsadzić do lodówki i po koło 2 godzinach można jeść 😊

Nadesłał: Patryk Jaworski
Przepis z Wegetarianie.pl