Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest3Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Podsyłam moją propozycję na wegańskie lody 🙂 Są one z AQUAFABY, czyli z wody po ciecierzycy (z puszki lub tej zredukowanej po gotowaniu). Wydaje się niewiarygodne albo nieciekawie brzmi, ale uwierzcie, są pyszne!

Mojej rodzinie i bliskim smakuje, zajadają się, bo są stosunkowo małokaloryczne, a nieziemsko puszyste. Naprawdę uzależniają 🙂 Oczywiście dodać możemy, co chcemy – ja wrzuciłam dżem z borówek, ale może to być syrop malinowy, masło orzechowe, jogurt czy inna dosyć płynna substancja, która nada pełni smaku i nie zniszczy jednocześnie struktury piany z aquafaby.

– dobrze schłodzona woda po ciecierzycy z puszki (po jednej puszce 400 g, odlewamy wodę)
– ok. 20-30 g słodzidła (może to być syrop klonowy, daktylowy, cukier puder czy cukier wanilinowy (ilość i rodzaj zależy od preferencji)
– ok. 2 łyżek dżemu z borówek (lub tak jak mówiłam, innego produktu)
– ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego lub innego, jak kto woli)

Zimną aquafabę ubijać mikserem aż do uzyskania naprawdę twardej konsystencji, jak po ubiciu jajek. Potrwa to ok. 15 minut. Wlewać po tym czasie powoli syrop (słodzidło), najlepiej z boku naczynia, potem tak samo zrobić z dżemem (wcześniej wymieszałam go, żeby nie był zbity, a raczej leisty). Miksować przez chwilę, przełożyć do plastikowego pudełka (może być po lodach lub do kanapek) i włożyć do zamrażarki. Po kilku godzinach są gotowe do zjedzenia 🙂

Uwaga. Lody topnieją odrobinę szybciej niż normalne, dlatego warto przed nałożeniem lodów włożyć do zamrażarki na kilka minut talerzyki, na których zostaną podane.

Autorka: Wioletta Szyszkowska
Przepis z Wegetarianie.pl