Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Książka „Wege Rodzina” powstała z myślą o kobietach w ciąży, małych dzieciach i całych rodzinach wybierających dietę roślinną jako codzienny sposób odżywiania. Skorzystają z niej również osoby jedzące mięso, zmuszone do tego by ograniczyć jego spożycie.

Premiera: 29.11.2019.

Edukacja żywieniowa jest bardzo istotną kwestią a nawyki żywieniowe kształtowane są już w dzieciństwie. Dieta zawierająca mniej produktów odzwierzęcych, której podstawą są produkty roślinne jest odpowiednia zarówno dla naszego zdrowia jak i naszej planety.

W Polsce brakuje oficjalnych zaleceń żywieniowych skierowanych do wegan i wegetarian, dlatego trudno jest w gąszczu internetowych informacji wyłuskać istotne i jednocześnie wiarygodne fakty.

To my tworzymy przyszłość nasza i naszych rodzin, a zamiana mięsa na roślinne alternatywy jeszcze nie była tak prosta w naszym kraju jak teraz. Ważna jest jedynie świadomość odpowiedniego komponowania i bilansowania posiłków.

Jeżeli mamy wybór i zamiast wędlin czy parówek możemy podać naszym dzieciom hummus a zamiast kotleta schabowego kotleta z soczewicy, uczmy ich tego!

Iwona Kibil, autorka bestsellerowej książki Wege – dieta roślinna w praktyce wraca do nas z drugą książką!

Z książki dowiesz się:
– jak prawidłowo bilansować dietę w czasie ciąży, okresu karmienia, dzieciństwa
– jak przygotować codzienne menu dla całej rodziny, nawet jeżeli jedno z rodziców nie jest wege
– które składniki i witaminy należy supelementować i w jakich ilościach
– jakie badania i kiedy wykonywać
– jak sobie poradzić z żywieniem dziecka w szkole, przedszkolu i różnych innych okolicznościach
– jak sobie radzić na wakacjach i przyjęciach u znajomych

O autorce:

Iwona Kibil
Dietetyk i specjalista z zakresu diet roślinnych.
Prowadzi własną praktykę dietetyczną skierowaną głównie do osób na diecie bezmięsnej. Pracuje m.in. z wegańskimi rodzinami, kobietami w ciąży, małymi dziećmi oraz osobami stosującymi dietę roślinną jako profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Jest autorką artykułów, warsztatów i wykładów związanych z różnymi aspektami zdrowotnymi diety roślinnej.
Jest autorką książki Wege. Dieta roślinna w praktyce. Sama od lat stosuje dietę roślinną opartą na produktach nieprzetworzonych.

Dr inż. Danuta Gajewska
Specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Od wielu lat związana z Katedrą Dietetyki SGGW. Posiada wieloletnie doświadczenie z zakresu poradnictwa dietetycznego, współpracując z krajowymi i międzynarodowymi poradniami specjalistycznymi w dziedzinie nadciśnienia tętniczego, gastroenterologii i nefrologii. Jest koordynatorem wielu programów badawczo-edukacyjnych w zakresie profilaktyki i dietoterapii otyłości, skierowanych do dzieci, młodzieży i osób dorosłych oraz programów dotyczących dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego. Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki.