Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kiszka ziemniaczana to punkt obowiązkowy każdej Wielkanocy. Smakuje wszystkim bez wyjątku, zawsze znika jako pierwsza – nie ważne jakie cuda koło niej postawimy 🙂

Składniki:

  • ziemniaki i cebula w proporcji 3:1
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, czosnek, pieprz, pieprz ziołowy, gorczyca, kumin, papryka, kolendra, kurkuma, majeranek, koperek, pietruszka, sól
  • opcjonalnie: warzywna kostka bulionowa
  • sos sojowy
  • olej rzepakowy do smażenia
  • prostokątne wafle tortowe (uwaga, niektóre zawierają jaja!)

Sposób wykonania:

Ziemniaki szorujemy, przekrajamy na mniejsze kawałki i gotujemy na pół-twardo. Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Smażymy ok 20 sekund, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie resztę przypraw. Dodajemy ziemniaki. Smażymy ok 10-15 minut, dolewając w razie konieczności oleju i wody, w której gotowały się ziemniaki. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Blendujemy na gładką masę. Gorącą masę rozsmarowujemy na waflu, zawijamy w roladę. Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Najlepiej smakuje następnego dnia, a nawet 2-3 dni po przyrządzeniu, Doskonała na zimno, po pokrojeniu w ślimaczki lub podsmażona w całości, jako alternatywa dla białej kiełbasy. W prostocie siła, w roślinkach moc!

Nadesłała: Beata Niklas
Przepis z portalu Wegetarianie.pl