Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • około 800g ziemniaków
  • sól
  • 2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1-2 łyżeczki kminu
  • 2 łyżki sezamu
  • Szczypta pieprzu cayenne, można zamienić na papryczkę chilli około 1/2szt.
  • Olej a najlepiej oliwę z oliwek
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy gotujemy w łupinkach odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej jak postoją kilka godzin. Obieramy z łupin i kroimy w 2-3cm kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i gdy będzie ciepła wsypujemy gorczycę sezam, kmin i papryczkę lub pieprz. Gdy ziarna zaczną strzelać a nastąpi to po kilkunastu sekundach dodajemy ziemniaki sól i smażymy około 10 minut .
Ziemniaki są prawie gotowe gdy nabiorą ładnego brązowego koloru wtedy dodajemy sok z cytryny i smażymy jeszcze chwilę.

Możemy też wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego.

Nadesłała: Katarzyna Zielińska
Przepis z portalu Wegetarianie.pl