Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki na zupę:

3 łyżki wegańskiej margaryny
1 łyżka oleju rzepakowego
5 średnich cebuli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1 i 1/ 2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
4 gałązki świeżego tymianku
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
szklankę czerwonego wytrawnego wina (pamiętajcie, nie wszystkie wina są wegańskie)
7 szklanek bulionu warzywnego
3 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
łyżeczka papryki wędzonej
szczypta cayenne
pieprz
do dekoracji: drobno pokrojoną zieloną cebulkę

Bagietka:

2 ząbki rozgniecionego czosnku
3 łyżki margaryny wegańskiej
suszony tymianek do posypania

Do wykonania „sera” potrzebujemy:

1/4 szklanki nerkowców (namoczonych wcześniej przez 2-3 godziny)
1 i 1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
2 łyżki mąki z tapioki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka czosnku i cebuli w proszku
1 łyżka płatków drożdżowych
sól do smaku

Wykonanie zupy:

Cebule obieramy i drobno kroimy. W średnim garnku rozgrzewamy margarynę roślinną i olej. Wrzucamy do niego cebulę, czosnek, suszony tymianek, sól, pieprz i cukier. Karmelizujemy cebulę przez około 50 minut. Przez pierwsze 10 minut dusimy cebule pod przykryciem, następnie odkrywamy garnek i przez pozostały czas utrzymujemy ją na małym ogniu, często mieszając aby się nie przypaliła. Gdy zacznie przywierać do garnka można dolać do niej odrobinę bulionu warzywnego lub wina. Po upływie tego czasu, blendujemy skarmelizowaną cebulę na papkę. Następnie dolewamy wina i na średnim ogniu gotujemy cebulkę z winem około 10- 15 minut, (nie przykrywając garnka pokrywką) aż wino się zredukuje . Dodajemy mąkę i mieszając cały czas, żeby nic się nam nie przypaliło, gotujemy wszystko około 2 minut. Dolewamy bulionu warzywnego, dodajemy świeży tymianek, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę wędzoną, szczyptę cayenne, sól, pieprz i gotujemy całość 15 minut.

Wykonanie grzanek:

Kroimy bagietkę, smarujemy z obydwu stron wegańską margaryną połączoną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Całość posypujemy suszonym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku do momentu, aż się grzanki przyrumienią.

Wykonanie „sera”:

Wszystkie suche składniki umieszczamy w blenderze. Zalewamy je ciepłym niesłodzonym mlekiem roślinnym. Blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wylewamy na patelnię, mieszamy cały czas do momentu, aż masa zacznie gęstnieć, gdy będzie lepka i ciągnąca, odstawiamy z ognia. (cały ten proces powinien zająć około 3 minuty)

Przelewamy zupę do misek, które można umieścić w piekarniku. Do każdej miski, wkładamy jedną grzankę, na którą łyżką nakładamy „ser”, kolejną grzankę kładziemy na wierzch, żeby była chrupiąca. Wszystko zapiekamy razem przez około 5 minut w temp 180 C, aż „ser” się rozpuści. Zupę podajemy z zieloną cebulką. Smacznego:)

Nadesłała: Katarzyna Halicka
Przepis z Wegetarianie.pl