Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wegański buraczkowy krem o ciekawym aromacie papryki.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża papryka czerwona
  • 4 większe ziemniaki
  • 4 większe buraki
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki posiekanego, świeżego koperku
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Składniki na śmietanę słonecznikową wg. TEGO przepisu.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone na kawałki: marchew, pietruszkę, paprykę, ziemniaki, buraki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Najdłużej gotują się buraki, więc kiedy będą już miękkie, przyprawiamy solą oraz pieprzem a następnie całość blendujemy na gładki krem.

Podajemy polane śmietaną słonecznikową oraz udekorowane koperkiem.