Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 laska selera naciowego
  • olej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • kilka łodyżek kolendry
  • 2 pomidory
  • 3 puszki czarnej fasoli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 litra bulionu lub wody
  • sól
  • do podania: awokado, liście kolendry, paski rzodkiewki, prażone pestki dyni i limonka do skropienia

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek oraz seler naciowy w plasterki. Fasolę odcedzić, a pomidory pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać sporo oleju i dodać cebulę, czosnek, selera naciowego. Smażyć na małym ogniu przez 5 – 6 minut do czasu, aż cebula zacznie robić się złota. Do podsmażonej cebuli dodać paprykę ostrą, słodką, chili oraz łodyżki kolendry i smażyć przez 30 sekund intensywnie mieszając, po czym od razu wrzucić pomidory i fasolę. Dusić przez 5 minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wlać bulion, sos sojowy i przykryć garnek. Gotować przez 15 – 20 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zupę bardzo dokładnie zblendować, a na koniec doprawić do smaku solą. Podawać skropiony limonką, najlepiej z dodatkiem awokado, kolendrą, rzodkiewką oraz prażonymi pestkami dyni.

Nadesłała: Paula Kaflak
Przepis z portalu Wegetarianie.pl