Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Placuszki z ziemniaków z farszem pieczarkowym



Przepis na placki:
Ugotowane i dobrze ostudzone ziemniaki przeciskamy przez maszynkę.
Dodajemy trochę mąki ziemniaczanej i mąki pszennej tak, aby ciasto nie było za rzadkie, ale i nie za twarde. Po ugnieceniu ciasta, wałkujemy całość i wykrawamy placuszki (troszkę większe niż obwód szklanki). Smażymy je na rozgrzanym oleju, na złocisto z obu stron.

Przepis na farsz:
Dusimy cebulę, pieczarki i paprykę (ewentualnie można bez papryki) chwilę pod przykryciem, a na koniec dodajemy trochę szczypiorku, sól i pieprz do smaku i dusimy dalej, już bez przykrycia do odparowania.

Farsz studzimy i nakładamy na wcześniej ułożone na blasze placki, posypujemy serem żółtym i pieczemy w piekarniku, aby ser się roztopił. Podajemy na ciepło, polane ketchupem.



Nadesłał/a: June