Zapiekane placuszki z farszem
Placuszki z ziemniaków z farszem pieczarkowym
Przepis na placki:
Ugotowane i dobrze ostudzone ziemniaki przeciskamy przez maszynkę.
Dodajemy trochę mąki ziemniaczanej i mąki pszennej tak, aby ciasto nie było za rzadkie, ale i nie za twarde. Po ugnieceniu ciasta, wałkujemy całość i wykrawamy placuszki (troszkę większe niż obwód szklanki). Smażymy je na rozgrzanym oleju, na złocisto z obu stron.
Przepis na farsz:
Dusimy cebulę, pieczarki i paprykę (ewentualnie można bez papryki) chwilę pod przykryciem, a na koniec dodajemy trochę szczypiorku, sól i pieprz do smaku i dusimy dalej, już bez przykrycia do odparowania.
Farsz studzimy i nakładamy na wcześniej ułożone na blasze placki, posypujemy serem żółtym i pieczemy w piekarniku, aby ser się roztopił. Podajemy na ciepło, polane ketchupem.
Nadesłał/a: June
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.