Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki: (na ok. 50 ciasteczek)

– 100 g miękkiej margaryny
– 50 g cukru
– 1 jajko
– szczypta soli
– 1 łyżeczka tartej laski wanilii (może być cukier waniliowy)
– 175 g mąki
– 75 g siekanych orzechów lasowych (mogą być włoskie)
– 100 g ciemnej czekolady
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Margarynę utrzeć z cukrem, jajkiem, solą i tartą laską wanilii. Mąkę, orzechy i grubo startą czekoladę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić sprężyste ciasto. Uformować wałek o średnicy ok. 3 cm, chłodzić ok. godziny.
3. Ciasto pokroić na plastry o grubości 1/2 cm i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w gorącym piekarniku (ok. 200 stopni) do zarumienienia brzegów.