Indochińska herbatka
Jest to przepis , który sama wymyśliłam. Nazywa się tak, ponieważ jest to herbata z mandarynką, która (prawdopodobnie!) pochodzi z Indochin 🙂
Składniki: (na 1 porcję)
– torebka zielonej herbaty
– 1 mandarynka
– 2 łyżeczki miodu lub fruktozy
Przygotowanie:
Zalewamy torebkę wodą do połowy kubka (ok.150 ml) i parzymy herbatę tak jak podano na opakowaniu. Wyciskamy sok z całej lub połowy mandarynki (zależnie od tego, czy chcemy czuć bardziej czy mniej intensywnie smak mandarynki). Wlewamy sok do zaparzonej herbaty i dodajemy miód lub fruktozę.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej orientalny smak można dodać po łyżeczce cynamonu, imbiru lub szczyptę gałki muszkatałowej.
UWAGA! Nie należy przesadzać z ilością przypraw ponieważ może się ona nie rozpuścić i będzie pływać po powierzchni!
Nadesłał/a: coconut
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
pychaaa 🙂