Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki na 4 porcje:
– 25 dag zielonego groszku,
– 4 duze jajka,
– 5-6 łyżek kremówki,
– pół pęczka mięty,
– 4 łyżki tartej bułki,
– 2 łyżki kaszy mannej,
– 1 łyżka masła,
– sok z połowy cytryny,
– sól,pieprz.

Do zagotowanej wody (0,5l) z dodatkiem kilku gałązek miety, wrzucić opłukany gorszek i gotowac 5-6 minut, aż zmięknie. Groszek zmiksować z kremówką, dodac 2 żołtka oraz po 2 łyżki tartej bulki i kaszy manny. Doprawić sokiem cytrynowym, drobno posiekanymi listkami mięty, solą i pieprzem.
Pianę z białek delikatnie połączyć z masą. Masę wsadzić najlepiej do foremek, ale można też do małych filiżanek albo miseczek. Posmarować je masłem i wsypać bułkę tartą. Ustawic w brytfance z goracą wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni). Piec okolo 20 minut.
Bardzo proste i smaczne jedzonko.


Nadesłał/a: zuz