Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Orzeźwiający napój, świetny dla krwi.


Składniki:

  • 1/2 kg buraków
  • 2,5 litra letniej pregotowanej wody,
  • łyżeczka soli, 3 ząbki czosnku, łodyżka kopru
  • sucha kromka razowego chleba (lub sama skórka)

    Sposób przyrządzania:

    Buraki umyć, pokroić w talarki, włożyc do kamiennego garnka, dodać przyprawy, zalać wodą. Na wierzch położyc chleb a na to talerzyk (żeby nic nie wypływało nad poziom płynu). Trzymać w ciepłym miejscu 4-5 dni (chleb wyjąć drugiego dnia). Gotowy przechowywać w lodówce.

    * burak zawiera żelazo i kwas foliowy, ważne w procesie krwiotworzenia; betainę która działa bakteriobójczo. Sok wzmacnia odporność, wskazany przy niedoborze witamin, anemii.


    Nadesłał/a: Przepis tradycyjny