Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone



Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

  • 250g mąki żytniej
  • 4g drożdży suchych
  • 120ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

  • 185g tofu pokruszonego
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/2 kg. świeżego szpinaku
  • 30g kaparów
  • 50g mielonych migdałów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania


Sposób wykonania:

Ciasto:

Drożdże wymieszać z letnią wodą. Pozostawić na 10 minut. Gdy drożdże już urosną, wymieszać z mąką i olejem, ugniatać ciasto przez 10-15 min. Uformować kulę, wysmarować olejem i pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 1-2 godzin (przykryte).
Małą tortownicę (ok. 20cm) wysmarować olejem. Ciasto wywałkować i umieścić w tortownicy oblepiając też ścianki.

Farsz:

Nagrzać piekarnik do 220°C.
Usmażyć na oleju pokrojoną cebulę. Dorzucić resztę składników (razem z przyprawami) i smażyć przez 5 minut mieszając.

Umieścić w tortownicy, na przygotowanym cieście (posypanym natką. Piec przez 30 minut, aż nabierze brązowej barwy. Podawać posypane natką pietruszki.



Nadesłał/a: Vjesja