Szpinakowy tort
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
- 250g mąki żytniej
- 4g drożdży suchych
- 120ml letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 185g tofu pokruszonego
- 4 łyżki oleju z oliwek
- 1 cebula
- 1/2 kg. świeżego szpinaku
- 30g kaparów
- 50g mielonych migdałów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania
Sposób wykonania:
Ciasto:
Drożdże wymieszać z letnią wodą. Pozostawić na 10 minut. Gdy drożdże już urosną, wymieszać z mąką i olejem, ugniatać ciasto przez 10-15 min. Uformować kulę, wysmarować olejem i pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 1-2 godzin (przykryte).
Małą tortownicę (ok. 20cm) wysmarować olejem. Ciasto wywałkować i umieścić w tortownicy oblepiając też ścianki.
Farsz:
Nagrzać piekarnik do 220°C.
Usmażyć na oleju pokrojoną cebulę. Dorzucić resztę składników (razem z przyprawami) i smażyć przez 5 minut mieszając.
Umieścić w tortownicy, na przygotowanym cieście (posypanym natką. Piec przez 30 minut, aż nabierze brązowej barwy. Podawać posypane natką pietruszki.
Nadesłał/a: Vjesja
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.