Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 45 dag żółtego sera
  • kalafior (może być mrożony)
  • 3 cebule
  • 50 dag pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier
  • gałązki natki pietruszki

    Sposób przyrządzania:

    Kalafior umyć, podzielić na różyczki. W naczyniu zagotować wodę z solą, do wrzątku wrzucić kalafior, ugotować, odsączyć.
    Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory i dusić je przez 20 min. mieszając. W tym czasie połowę żółtego sera pokroić w plasterki, drugą połowę zetrzeć na tarce. Sos pomidorowo – cebulowy przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
    W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem ułożyć plasterki żółtego sera i różyczki kalafiora, polać sosem i posypać pieprzem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni przez około 20 min.
    Przed podaniem ozdobić natką.


    Nadesłał/a: Slayereczka