Spaghetti z sosem a la bolognese
Składniki:
– pół opakowania spaghetti z pszenicy durum
– 4-5 łyżek granulatu sojowego
– 2 średnie cebule
– 2 pomidory
– 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
– 2-3 ząbki czosnku
– pieprz, sól
Przygotowanie:
Spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W trakcie gotowania spaghetti:
Posiekaną cebulę rzucić na rozgrzaną patelnię, podlać wodą, posolić i chwilkę podusić.
Na cebulę wrzucić granulat sojowy, dodać wody tak, by całość była nią prawie przykryta, posolić raz jeszcze.
Na cebulę i granulat wrzucić pokrojone w kostkę pomidory.
Podgotować, by wszystko zmiękło i się wymieszało (ok. 5-10 min.)
Doprawić przecierem, czosnkiem i pieprzem.
Tak powstalym sosem polać spapghetti.
Uwaga: ja z reguly nie smażę, ale jak ktoś chce to oczywiście cebulę zamiast dusić może sobie podsmażyć na oleju.
Nadesłał/a: Trop
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.