Sałatka chlebowa
Porcja na drugie śniadanie dla 1 osoby:
Składniki:
– 2 kromki zwartego, ale nie twardego razowego chleba (np. zbójnicki),
– 1 pomidor,
– 2 ogórki małosolne,
– 1/4 papryki żóltej,
– 6 zielonych oliwek,
– 1 lyżka orzechów włoskich,
– garść natki pietruszki.
Sos:
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
– szczypta soli,
– łyżeczka oregano,
– łyżka wody.
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostkę,
orzechy nieco pokruszyć,
oliwki przekroić na połówki,
natkę posiekać,
pomidor i ogórki w kosteczkę.
Wszystkie składniki połączyć w miseczce.
Składniki sosu wymieszać w filiżance. Sos dobrze wymieszać z sałatką, tak by wszystkie kostki chleba miały okazję się zamoczyć.
Nadesłał/a: Trop
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.