Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki (przepis dla 1 osoby):

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3-4 duże winne jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag (9 łyżek) cukru
  • 2 jaja
  • kieliszek koniaku
  • sól
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

    Sposób przyrządzania:

    Dokładnie umyty i osączony ryż gotować przez 5 min. w dużej ilości wody, osączyć na sicie. Przełożyć do rondla o grubym dnie, zalać gorącym mlekiem, dodać szczyptę soli i skórkę z cytryny, gotować na pół przykryty na małym ogniu około 25 min, aż ryż wchłonie cały płyn. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce, posypać łyżką cukru, skropić sokiem z cytryny. Na patelni stopić łyżeczkę masła, włożyć jabłka i smażyć na niewielkim ogniu około 10 min. Zdjąć z ognia, skropić koniakiem. 6 łyżek cukru utrzeć z łyżka masła i 2 żółtkami. Wymieszać dokładnie z ryżem. Żaroodporną formę wysmarować masłem, włożyć ryż, przykryć usmażonym jabłkami. Ubić na sztywno pianę z białek, pod koniec dodając 2 łyżki cukru. Pianę ułożyć na jabłkach; formę wstawić do gorącego piekarnika na 7-10 min. Ryż podawać na ciepło.

    Uwagi:

    Analogicznie można przygotować ryż z gruszkami, bananami, brzoskwiniami.

    Proszę sie pochwalić jak smakuje i jak wygląda 🙂


    Nadesłał/a: Olla