Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1 duża marchew
  • 6 średnich kartofli
  • por
  • pół puszki groszku konserwowego
  • oregano
  • bazylia
  • koperek suszony
  • sól
  • czerwona papryka suszona
  • 2 szklanki oleju

    Sposób przyrządzania:

    Ugotuj marchew i ziemniaki. Posiekaj kilka małych liści pora. Odcedź pół puszki groszku konserwowego.
    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. A w międzyczasie:
    2 szklanki oleju wlej do miseczki. Dosyp do niego 3 łyżki oregano, 2 łyżki bazylii, 1 łyżkę koperku i odrobinę soli. Wymieszaj.
    Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokrój w talarki. Do szklanego naczynia żaroodpornego wkladaj po koleji: trochę marchewek, trochę ziemniaków, troche pora i groszku. Powtórz czynność aby ułożyły się warstwy. Zalej warzywa olejem z przyprawami.
    Wstaw do piekarnika na 25 minut. Po nałożeniu dania na talerz posyp je czerwoną papryką suszoną.


    Nadesłał/a: waszakicia