Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

– 3 kg buraków
– 3-4 cebule
– 0,5 kg papryki
– niepełna szklanka octu
– szklanka oleju
– szklanka cukru
– łyżka soli
– pół łyżeczki pieprzu

Sposób przyrządzania:

Buraki ugotować w łupinach, odsączyć, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pokroić cebulę i paprykę w kostkę.
W dużym garnku zagotować ocet, olej, zukier, sól i pieprz. Dodać cebulę i gotować przez 5 min. Wrzucić paprykę i goptować 3 min. Wrzucić starte buraki i gotować jeszcze przez 10 min. od czasu do czasu mieszając.
Gorące nakładać do czystych słoików. Dokładnie zakręcać i odwracać. Nakryć kocykiem. Nie trzeba pasteryzować.