Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • makaron lasagne (najlepiej razowy)
  • marchewka
  • por
  • seler
  • korzeń pietruszki
  • korzeń imbiru
  • pomidory, koncentrat pomidorowy
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny i oliwy lub oleju
  • przyprawy jakie lubisz (np. pieprz, sól, gałka muszkatołowa)
  • natka pietruszki

    Przygotowanie:

    Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, pomidory należy sparzyć, aby odeszła z nich skórka. W międzyczasie ścieramy na grubej tarce marchewkę, seler i korzeń pietruszki oraz kawałeczek obranego imbiru (ale nie za dużo! mniej-więcej wielkości kciuka), kroimy w krążki pora, wszystko razem mieszamy, przyprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny, łączymy z pomidorami (można je wcześniej zmiksować, ale nie jest to konieczne) i koncentratem pomidorowym, dolewamy trochę wody, gotujemy chwilkę, aż warzywa nieco zmiękną, pod koniec gotowania (ok. 10 min.) wyciskamy do farszu ząbek czosnku, mieszamy.
    Naczynie żaroodporne lub blaszkę (może być taka do pieczenia ciasta) smarujemy na dnie małą ilością oliwy lub oleju i układamy na przemian makaron – farsz warzywno-pomidorowo-imbirowy, kończąc raczej na farszu (chyba, że ktoś woli odwrotnie) i wkładamy do wcześniej nagrzanego (do ok. 200 stopni C) piekarnika, zapiekamy ok. 15-20 min.
    Kiedy danie jest już gotowe posypujemy je obficie posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego 🙂





    Nadesłał/a: euridice