Lasagne wegańska z imbirem
Składniki:
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, pomidory należy sparzyć, aby odeszła z nich skórka. W międzyczasie ścieramy na grubej tarce marchewkę, seler i korzeń pietruszki oraz kawałeczek obranego imbiru (ale nie za dużo! mniej-więcej wielkości kciuka), kroimy w krążki pora, wszystko razem mieszamy, przyprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny, łączymy z pomidorami (można je wcześniej zmiksować, ale nie jest to konieczne) i koncentratem pomidorowym, dolewamy trochę wody, gotujemy chwilkę, aż warzywa nieco zmiękną, pod koniec gotowania (ok. 10 min.) wyciskamy do farszu ząbek czosnku, mieszamy.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę (może być taka do pieczenia ciasta) smarujemy na dnie małą ilością oliwy lub oleju i układamy na przemian makaron – farsz warzywno-pomidorowo-imbirowy, kończąc raczej na farszu (chyba, że ktoś woli odwrotnie) i wkładamy do wcześniej nagrzanego (do ok. 200 stopni C) piekarnika, zapiekamy ok. 15-20 min.
Kiedy danie jest już gotowe posypujemy je obficie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
Nadesłał/a: euridice
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.