Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki (dla 2 osób):

– ryż-torebka (100g)
– kukurydza-pół puszki
– fasolka czerwona (pół puszki)
– tofu (ok. 125g)
– zielona papryka (pół strąka)
– połowa pomidora
– pół cebuli
– pieczarki (4 średnie sztuki)
– fix do kurczaka po meksykańsku (paczka Knorra)
– oliwa z oliwek do smażenia
– curry
– sól
– ew. można dodać bazylię i oregano

Sposób przyrządzenia:

Pieczarki i paprykę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Pomidor posiekać, cebulę przekroić na pół i pokroić w krążki. Tofu pokroić w średnią kostkę – niezbyt dużą.

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli i curry. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut, aż będą miękkie. Dodać paprykę i pomidor. Następnie odlać kukurydzę i fasolkę z puszki i dodać na patelnię. Wlać szklankę przegotowanej, zimnej wody i wsypać fix.
Wszystko razem porządnie zagotować i wymieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać tofu i gotować jeszcze ok. 5 minut.

Wskazówka:

Zamiast tofu można dać ugotowane kotleciki sojowe pokrojone w paski.
Ryż nie musi być gotowany z curry, ale w ten sposób uzyskamy kolor i aromat.

SMACZNEGO 🙂


Nadesłał/a: Aquedita