Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

* 2 kostki ( 2 x 185 g ) tofu naturalnego
* 500 g różyczek brokułów lub kalafiorów
* 3-5 ząbków czosnku
* 3 łyżki migdałów w płatkach
* olej do smażenia
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 0,5 szklanki zimnej wody
* pieprz
* sos sojowy

Sposób przyrządzania:

Tofu pokroić w kostkę, brokuły podzielić na średnie różyczki.
Na woku lub w dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć połowę posiekanego czosnku i ewentualnie migdały.
Po minucie dodać brokuły i tofu, smażyć na dość dużym ogniu mieszająć przez około 3-4 minuty. Dodać bulion warzywny i dusić pod przykryciem przez 5 minut (brokuły powinny pozostać lekko twarde). Zaprawić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z zimną wodą, dodać pieprz i w miarę potrzeby sos sojowy, wymieszać i zagotować.
Podawać z ryżem.


Nadesłał/a: aniaszczecin