Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 25 dag włoszczyzny
  • 1 i 1/2 l wody
  • 2 dag tłuszczu np. masło
  • 40 dag cebuli
  • 2 kostki warzywne
  • 3 dag mąki
  • 1/8 l śmietany
  • cukier, sól
  • 1 łyżka natki pietruszki

    Sposób przyrządzania:

    Z włoszczyzny i tłuszczu ugotować wywar. Cebulę obrać, pokroić w krążki, ugotować w nie dużej ilości osolonej wody pod przykryciem. Gdy jest miękka przetrzeć przez sito włosiane, połączyć z przecedzonym wywarem, dodać pokruszone kostki warzywne, doprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l wody, zagotować. Połączyć ze śmietaną i przyprawić do smaku solą oraz cukrem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

    Podawać z grzankami z chleba lub bułki.
    smacznego 🙂 !


    Nadesłał/a: vanityy